Merkely Béla a járvány ellenére megmártózna a Balatonban

Merkely Béla a járvány ellenére megmártózna a Balatonban

Merkely Béla az ATV Egyenes Beszéd című műsorában

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Két vonulata van a járványnak: egy folyamatosan lelaposodó, csökkenő fertőzöttség, de ezzel párhuzamosan a zárt közösségekben még mindig, egyetlen egy eset is lángra tud lobbantani egy kisebb járványt – erről is beszélt az ATV Egyenes Beszéd című műsorában Merkely Béla, a Semmelweis Egyetem rektora.

Az ország átfertőzöttségének tesztelését irányító szakember azt fejtette ki a tatabányai kórházban kialakult fertőzés kapcsán, hogy az egészségügyi dolgozók minden kórházban az átlagnál lényegesen nagyobb számban találkoznak fertőzöttekkel, a tünetmentes betegek több kollégát is meg tudnak fertőzni. A megfertőzöttek 15 százaléka kórházi dolgozó, ebből egy hunyt el. Ez az arány a nemzetközi adatokkal is egybevág – szögezte le a rektor.

Merkely kérdésre válaszolva kijelentette, mindenképpen menne strandra idén nyáron, a Balatonba tervez megmártózni.

Szerinte, ha a zárt közösségekben sikerül megfékezni a járvány, akkor jó irányba megyünk. Nem lehet teljesen kiszorítani a vírust, hiszen idővel a határokat is meg kell nyitni, de kontroll alatt lehet tartani. Azt szinte kizártnak tartja, hogy nyáron lényegi járvány legyen.

Beszélt arról is, hogy a magyar adatok alapján eltúlzottnak nézhet ki a védekezés, de sok helyen, például Olaszországban, Egyesült Államokban tényleg pandémia van, ezért nem lehet túlreagáltnak gondolni a védekezést. Mint mondta, a négy orvosi egyetem folyamatosan követte az eseteket, és azt érezték már az elején, hogy nálunk nem úgy terjed a járvány, mint nyugaton. Ekkor került ő az optimisták csapatába, de vannak olyan kollégák, akik a legrosszabbra készülnek, szerinte ez is teljesen érthető.

Közel 18 ezer embert tesztelnek a hazai orvosi egyetemek május 1-től, hogy képet kapjanak a járványról | Magyar Hang

Az ország átfertőzöttségét vizsgáló tesztelés kapcsán elmondta, meg kell nézni, most mennyi a fertőzött, és mekkora a lakosság átfertőzöttsége, erre nagyon érzékeny tesztjeik vannak. Klinikailag valószínűtlen az, hogy annyira nagy a fertőzöttek aránya, hogy maradnia kell kijárási korlátozásnak. A reprezentatív méréssel tudni fogják azt is, hogy ha valahol belobban a járvány, akkor hova kell nyúlni. Azt nem tudják megmondani, hogy mennyi időre kapnak védettséget a koronavíruson átesettek.

Merkely szerint nem fog nyájimmunitás kialakulni, ha mégis, akkor azt vakcina okozhatja. Ő egyébként a vakcinában jobban hisz, mint a gyógyszerben. Szerinte a jelenlegi technológia fejlesztés mellett fél-háromnegyed év kell ennek kifejlesztéséhez, ő pedig kötelezővé tenné az oltást, az időseknek a veszélyeztetettség, a fiataloknak pedig azért, mert ők a legjobb vektorok.​