Mészáros Lőrinc idén csak 11 milliárdot vett ki cégeiből, de azért nem kell nagyon aggódni

Mészáros Lőrinc idén csak 11 milliárdot vett ki cégeiből, de azért nem kell nagyon aggódni

Mészáros Lőrinc

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Az összesen 11,25 milliárdos osztalékot valójában két cég dobta össze: a V-Híd, amelyet tavalyelőtt vásárolt meg Mészáros Lőrinc és felesége, illetve a Mészáros Építőipari Holding, aminek többségi részesedését pedig épp 2018-ban tolta be tőzsdei birodalmába a felcsúti milliárdos – derítette ki a G7 portál.

Az állami megrendelésekkel szépen kitömött V-Híd teljes egészében Mészárosék tulajdonában van, így a 3,51 milliárdos osztalék, amiről a közgyűlésen döntöttek, egy az egyben hozzájuk kerül.

A Mészáros Építőipari Holdingnak csak a 49 százaléka van Mészáros Lőrinc és felesége kezében, így a 15,8 milliárdos osztaléknak is csak ekkora részét kapják meg közvetlenül. Ám a másik fele is jórészt őket gazdagítja, mert az az 51 százalék a szintén a család többségi tulajdonában lévő Opus Nyrt-hez kerül. Igaz, ebből nincs tényleges kifizetés Mészárosék felé. Az Opus ugyanis tavaly veszteséges volt, azaz az építőiparból jövő osztalékot elnyelte, tulajdonosainak pedig nem fizetett.

A holdingcég egyébként a Mészáros-csoport két legfontosabb építőipari cégét, a Mészáros és Mészáros Kft-t (M&M), illetve az R-Kord Kft-t fogja össze. Az R-Kord négy, az M&M pedig 11,8 milliárd forint osztalékról döntött a tavalyi nyeresége után, ez érkezett be a két vállalatot tulajdonló Mészáros Építőipari Holdinghoz, majd ment is egyből tovább az Opus Nyrt-nek, illetve a Mészáros-családnak.

A Mészáros csoportnál az RTL kérdésére nemrégiben azt mondták, hogy a 2019-es záróadatok alapján Mészáros Lőrincnek közvetlenül vagy közvetetten 323 vállalatban volt részesedése. Osztalékot azonban a felcsúti milliárdosnak, illetve a család többi tagjának is csak azok a cégek fizetnek, amelyekben közvetlenül tulajdonosok. 

A G7 gyűjtése szerint a tavaly tízmilliárdot termelő családi vagyonkezelő cég, a Talentis Group nyereségéből most semmit nem vettek ki, mint ahogyan a 2019-ben veszteséges Búzakalász 66 Kft. sem fizetett nekik. A portál emlékeztet, tavaly minden korábbinál nagyobb összeget, 25,4 milliárd forintot vett ki cégeiből Mészáros Lőrinc, illetve családja.

A frissiben megjelent, a magyarországi milliárdosokat felsoroló listán harmadik lett Orbán Viktor jó barátja. A 100 Leggazdagabb magyar című kiadvány számításai szerint a Mészáros-birodalom tavaly is jelentős közbeszerzéseket tudott besöpörni, de a cégcsoport egyes részeit – így például a Hunguest-láncot – a padlóra küldte a járvány. Vagyona így 270 milliárdra olvadt a tavalyi 296 milliárd forintról. Az első helyen az OTP-vezér Csányi Sándor áll 310 milliárdos vagyonnal, a második helyre Gattyán György jött föl 280 milliárddal.