„Nem értjük Juhász Péter indulását”

„Nem értjük Juhász Péter indulását”

Kovács Alex Gábor (Fotó: Kovács Alex Gábor / Facebook)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Meglepte Kovács Alex Gábor V. kerületi ellenzéki polgármesterjelöltet, hogy a Momentum országos vezetése nem őt támogatja a június választáson, hanem a későn jelentkező Juhász Pétert. Kovács nyitott lenne az előválasztásra, de erről még nem sikerült érdemben egyeztetni – többek között erről beszélt Kovács egy csütörtöki háttérbeszélgetésen, amelyen a Magyar Hang is jelen volt.

– Nem értjük Juhász Péter indulását. Valid gondolat az, ha valaki polgármesterjelöltként akar indulni az önkormányzati választáson, de ezt nem 1-2 héttel a kampány megkezdése előtt illik és célszerű bejelenteni, hanem minimum 2-3-4 évvel korábban kellene elkezdeni foglalkozni a kerületi ügyekkel – mondta a politikus, aki jelenleg is önkormányzati képviselő. Kovács nem egyedül volt az eseményen, hanem csapatával közösen mondták el, hogyan képzelik el a kerület jövőjét, akik közt momentumos, MSZP-s, DK-s és LMP-s politikusok is vannak. Kovács korábban szocialista volt, ám miután tavaly szeptemberben bejelentette, hogy polgármesterjelölt akar lenni, kilépett, és a Tiéd a Belváros nevű egyesületével méretteti meg magát. Jelenleg az MSZP, a DK és az LMP is támogatja az indulását, a Momentum viszont Juhász Pétert látná szívesen a kormánypárti polgármester, Szentgyörgyvölgyi Péter kihívójaként. Érdekes adalék, hogy Juhászt eredetileg a Magyar Kétfarkú Kutya Párt indította volna, ám miután a Momentum visszaléptette a javára Kerpel-Fronius Gábort, a viccpárt inkább kifarolt mögüle, hogy meg tudja tartani a távoslágot a többi ellenzéki párttól. 

Érdekesség, hogy a Momentum központi vezetésével szemben a háttérbeszélgetésen jelenlévő helyi momentumos politikusok, Tomos Endre és Fábián Benjámin ugyancsak Kovács Alexet támogatják. Ezzel kapcsolatban elmondták, nem pártjukkal szeretnének szembemenni, szerintük éppen a Donáth Anna pártelnök által vallott értékek mentén politizálnak ők is, így fontos számukra a helyi közösség érdeke, és ebből kiindulva támogatják Kovácsot. 

Kovács Alex Gábor hangsúlyozta, a mostani sokszínű csapat már 2019 óta közösen dolgozik azon, hogy legyőzhessék a Fideszt, ezért is lepte meg őt, hogy a Momentum országos vezetése nem támogatja. Bár csapata ellenzékből politizál, az elmúlt években több korrupciós ügyet is feltártak, és például sikerült elérniük azt is, hogy a Fidesz szándékával ellentétben kevésbé torz módon rajzolják újra a csökkenő lakosságszám miatt a választókerületi határokat. Ugyanis a lakosságszám csökkenése miatt a korábbi 10 választókerület helyett már csak 8 lesz az V. kerületben. 

Kovács szerint ő nyitott az előválasztásra, ám hiába szeretnének erről Juhásszal egyeztetni, ez érdemben nem történik meg – már csak azért sem, mert ahogy Juhász a döntéshozatalhoz korábban sem rendelkezett érdemi felhatalmazással a Kétfarkú Kutya Párttól, most sem rendelkezik ezzel a Momentum vezetőségétől. Ráadásul szerinte különféle ürügyekkel húzza az időt Juhász, lemondja a találkozót, pedig már most is el vannak késve az előválasztás megszervezésével. Miután Kovács szerint az aHang nem vállalja az előválasztás lebonyolítását, ezért a Magyar György nevével fémjelzett Civil Választási Bizottságban bíznak. Ám úgy látja, ha március 15-ig nem sikerül megtartaniuk az előválasztást, akkor kifutnak az időből. És hogy Kovács miért tartja magát jobb jelöltnek Juhásznál? Például azért, mert 4-5 éve összetart egy színes pártos csapatot, van gondolata a kerületről és tett is azért, hogy a sajtó által is látható módon nőjön a kerületi láthatóság. Emlékeztetett arra is, hogy Juhász Péter 2014-ben már megmérettette magát polgármesterjelöltként Szentgyörgyvölgyivel szemben, de kikapott, így azt gondolja, ő ezúttal sem lenne képes leváltani a kormánypári politikust. – Bánt minket, hogy megy az idő, már rég nem egymással kellene foglalkoznunk, hanem kizárólag a választókkal – mondta.

Mi lesz, ha nem lesz előválasztás: Kovács akkor félrerántaná-e a kormányt? Lapunk kérdésére úgy válaszolt, bízik abban, hogy sikerül azt az egyeztetési nehézségek dacára időben tető alá hozni, és magabiztos abban, hogy képes azt megnyerni Juhásszal szemben. Kérdésünkre azt is elmondta, bár napi kapcsolatban nincsenek Juhásszal, de vannak köztük e-mail-váltások, és bízik abban, hogy tudnak beszélni egy jövő héten várható egyeztetésen. Kovács arra is kitért, szerinte hiba, hogy az ellenzéki oldalon sokan úgy könyvelik el az V. kerületet, mint ahol lehetetlen legyőzni a Fideszt: a 2022-es választáson is listán fej-fej mellett szerepelt egymás mellett a kormánypárt és az ellenzék. 

Kovácsékat egyébként érdekli Karácsony Gergely főpolgármester álláspontja is, aki bár korábban arról beszélt, hogy támogatja Kerpel-Fronius Gábort, de azóta a momentumos főpolgármesterhelyettes visszalépett. Ezért a Tiéd a Belváros levélben fordult a főpolgármesterhez, amire még nem kapott választ. Kovács szerint sok közös ügy volt a főváros és a kerület közt, így nem látja, mi az a szakmai vagy emberi dolog, ami miatt ne támogatná őket Karácsony. Például az ő kezdeményezésükre állt fel az V. kerületi kétes ingatlanügyeket vizsgáló fővárosi bizottság is. 

És hogy miért járnának jól az V. kerületiek, ha Kovács és csapata nyerne júniusban? A polgármesterjelölt szerint a mostani kormánypárti vezetés hozzáállása az, hogy mindent jobban tudnak az embereknél – ők viszont ezzel szakítanának és bevonnák a lakosokat a döntéshozatalba. Túlárazott látványberuházások helyett például átalakítanák a társasházi felújításokkal kapcsolatos pályázati rendszert, a mostaninál nagyobb mértékű önkormányzati támogatást biztosítanának, de más területeken is bővítenék a kerület által nyújtott támogatásokat.  

Január közepén Juhász Péter is tartott rendhagyó háttérbeszélgetést, erről ITT olvashatják részletes beszámolónkat.