Minden hetedik Ausztriában élő és dolgozó magyar lett munkanélküli

Minden hetedik Ausztriában élő és dolgozó magyar lett munkanélküli

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Órási kirúgási hullámmal járt a koronavírus megjelenése Ausztriában. Egyetlen hónap alatt 170 ezren veszítették el a munkájukat, ezzel 4,4 százalékról 6,7 százalékra fog növekedni a munkanélküliségi ráta.

A G7 gazdasági szakportál írt arról, hogy a most munka nélkül maradtak 39 százaléka külföldi. Míg az osztrákok közül csak minden 29. veszítette el a munkáját, a magyaroknál ez a szám egészen súlyos, minden 7. Ausztriában élő magyar munkanélküli lett.

Csak a vendéglátásban közel ötezer kint lakó magyar vesztette el az állását. A magyarokat azért érintette ennyire durván a koronavírus miatt beütő gazdasági leállás, mert harmaduk a vendéglátásban dolgozik. Mivel a turizmus gyakorlatilag teljesen megállt, nem csoda, hogy itt volt a legtöbb elbocsátás.

Ezek az adatok ráadásul csak azokra vonatkoznak, akiknek van osztrák lakcímük is, az ingázókra nem. A portál próbálta megbecsülni, hogy ott mekkorák lehetnek a számok. Azt írták, ha ugyanolyan aránnyal számolunk iparáganként, mint a már Ausztriában élők esetében megfigyelt arányok, akkor közülük még 4800-an lettek munkanélküliek.