Közmédia: A kormánynak köszönhetjük, hogy áldott karácsonyunk lehetett

Közmédia: A kormánynak köszönhetjük, hogy áldott karácsonyunk lehetett

Bende Balázs vezető külpolitikai újságíró, az M1 külpolitikai rovatának vezetője, kiemelt szerkesztő, hírterületi vezető szerkesztő, az idegennyelvű hírműsorok felelőse, a közmédia külügyi kabinetjének vezetője. Forrás: mediaklikk.hu

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Karácsonykor is jelentkezett az M1 látszólag külpolitikával foglalkozó, a Szaniszló Ferenc-féle Világpanoráma című műsor koncepciójára megszólalásig hasonló műsora, a Világ. Az adás műsorvezetője ezúttal is a megannyi közmédiás pozíciót begyűjtő (vezető külpolitikai újságíró, az M1 külpolitikai rovatának vezetője, kiemelt szerkesztő, hírterületi vezető szerkesztő, az idegennyelvű hírműsorok felelőse, a közmédia külügyi kabinetjének vezetője) Bende Balázs volt.

Korábban a Szabad Európa közölt egy hangfelvételt, melyen Bende a közmédia munkatársainak a 2019-es európai uniós kampány során kijelenteni, hogy tevékenységük során nekik a kormányt kell támogatni, akinek ez nem tetszik, az adja be a felmondását a hírigazgatónak. „Ebben az intézményben nem az ellenzéki összefogást támogatják” - jelentette ki ekkor az MTVA-s vezető. A műsoraiban Soros Györgyöt gyakran élesen bíráló Bendéről 2020-ban derült ki, hogy maga is Soros-ösztöndíjjal végezhette tanulmányait, ebben hasonlít a Fidesz és a kormány több vezető politikusára.

A karácsony első napján, december 25-én sugárzott műsor is az eddig szokásos hangulatban telt: lényegében a gonosz Európa és a polgárairól gondoskodó, makulátlan magyar kormány harcát igyekeztek bemutatni a készítők. Ennek keretében került szóba az energiaárak kérdése, melyről az hangzott el, hogy Nyugat-Európában olyan komoly energiaár-emelkedés történt, hogy van olyan nyugat-európai ország, ahol dönteni kell, hogy karácsonykor „ajándék és ünnepi vacsora lesz, vagy fűtés”.

Bende műsorvezető ezzel állította szembe a magyar helyzetet, ahol a kormány előrelátásának, a rezsiárak 2013-as befagyasztásának köszönhetően nekünk, magyaroknak „áldott, békés, gondtalan ünnepünk lehet” – hangzott el. Arra nem tért ki a műsor, hogy egészen mostanáig, az energiahordozók világpiaci árának drasztikus emelkedéséig a magyar fogyasztók számára mennyivel volt magasabb a kormány által befagyasztott energia ára annál, mintha piaci alapon juthattak volna hozzá. Arról sem esett szó, hogy hányan fagynak meg Magyarországon a lakásukban évente amiatt, mert nem jut pénzük fűtésre.

Részlet az adásból:

A karácsonyi vacsora és az ajándékok, valamint a fűtés beüzemelése között dönteni kényszerülő nyugati polgárok és a kellemes melegben bőségesen falatozó magyarok képe mellett szóba hozta a „Világ” karácsonyi adása az egyik európai bizottsági biztos, a máltai Helena Dalli egy azóta visszavont – valóban abszurd – ajánlását is. A biztos az EU-s belső kommunikációban a „karácsony” helyett az „ünnepek” kifejezést használatát ajánlotta és azzal is előállt, hogy a „keresztnév” helyett, használják az „adott név” vagy „utónév” kifejezést. Bende ugyan megemlíti, hogy az ajánlást az EU-biztos visszavonta, ám azt nem mondja el, hogy ezen visszavont ajánlás a belső kommunikációra, és nem a mindennapi beszélgetésekre vonatkozott, és azt sem említi meg, hogy ez nem kötelező érvényű, hanem egy ajánlás lett volna, ha nem vonják vissza.

Bende Balázs ezen felül ekézte a már Európában lévő bevándorlók integrációjára vonatkozó európai terveket. Ezek szerint a műsor készítői azt tartanák jónak, ha a már az EU területén lévő migránsok nem illeszkednének be, hanem párhuzamos társadalmakat alakítanának ki.