Müller Cecília: 3316-an hunytak el a szociális otthonokban a második hullámban

Müller Cecília: 3316-an hunytak el a szociális otthonokban a második hullámban

Bedros J. Róbert, az országos kórházfőparancsnok helyettese, főigazgató készül, hogy beadja Müller Cecília országos tiszti főorvosnak a Pfizer-BioNTech koronavírus elleni vakcináját Budapesten a Szent Imre Egyetemi Oktatókórházban 2021. január 13-án (Fotó: MTI/Balogh Zoltán)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A járvány sajnos továbbra is zajlik, napról napra enyhén növekedő tendenciát mutat az új fertőzöttek száma – mondta az operatív törzs pénteki tájékoztatóján Müller Cecíliai országos tiszti főorvos.

Néhány nap alatt 33-ről 69-re nőtt a felfedezett angol mutánssal fertőzöttek száma, de csak néhányuk függ össze külföldi utazással. Az új mutáns forma közösségi terjedésnek indult, ezért van rendkívül nagy jelentősége a védőoltási kampánynak – mondta.

Megköszönte a háziorvosok munkáját, akik Astrazeneca és Pfizer vakcinát is kaptak csütörtökön. Modernával folytatódott az idősotthonok oltása, ahol azért maradtak ki, mert ott fertőzöttek voltak – tette hozzá.

Pénteken kezdenek oltani a Szputynik V vakcinával, mintegy 560 fővárosi háziorvos jelölhetett ki 5-5 főt, mintegy 2800 adag eloltására van most lehetőség négy oltóponton – mondta a tiszti főorvos.

Felkerül a Szputynik V lakossági tájékoztató anyaga is a népegészségügy honlapjára – ígérte. „Fontos a bizalom, ami Magyarországon megvan, ezért próbálunk minden információt megadni” – fogalmazott Müller Cecília ennek kapcsán. Hangsúlyozta, hogy változnak az alkalmazási előiratok, annak megfelelően, ahogy újabb információk válnak elérhetővé. „Ahogy Magyarországon eljárunk, az a maximális biztonságra való törekvés” – mondta.

Minden védóoltás alkalmas és hatásos a súlyos lefolyású betegség megelőzésére – tette hozzá. Mintegy 50 ezer védőoltás beadására számítunk a háziorvosok részéről a jövő héten – mondta.

A szociális intézmények lakónak negyede elkapta a fertőzést

A bentlakásos szociális intézményekben is sokkal több megbetegedést okozott a második hullám – mondta Müller Cecília, aki most beszélt először ezekről az intézményekről, számokat is említve a második hullámban. (Ismert, tavasszal rendszeresen beszámolt Müller Cecília arról, hogy a fővárosi fenntartású otthonokban milyen a helyzet.)

21 országot tekintve 46 százalékban ilyen lakók voltak érintettek, ez rendkívül magas szám – mondta egy felmérésre utalva. Jelentős számban megjelent nálunk is, de Magyarországon nem voltak magára hagyott otthonok, mindent megtettünk a védekezésért és megmaradt a szociális intézmények stabil működése.

A második hullámban 865 telephely intézménye volt érintett, ugyanakkor 1074 telephelyi intézménybe egyáltalán nem ment be. 23 007 gondozottnál igazolták a fertőzést, vagyis az összes gondozott 23 százalékánál. Közülük 17 264-en már meggyógyultak, 840-et ápoltak kórházban, 3316-an hunytak el.

A pozitív dolgozók száma 7921 fő volt, az összes 9 százaléka, 39-en szorultak kórházi ellátásra, 12-en elhunytak. Szerinte ez alapján megalapozott döntés volt, hogy a védőoltások második ütemében rájuk koncentráltak. 60 ezer gondozott és 22 ezer gondozó kapta meg eddig az oltást.

Ezek azok az adatok, amelyeket Szél Bernadett már hónapok óta próbált megtudni, lapunk is többször próbálkozott, eddig sikertelenül. Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a január 28-i Kormányinfón egyenesen azt mondta, hogy nem állnak rendelkezésre ezek az adatok.

Müller Cecília azt kéri, senki se érkezzen előbb

A végén következtek a kérdések.

Mit tesznek az ellen, hogy sűrű sorokban állnak az oltásra várók? – Tisztelettel kérem az oltakozókat, hogy tartsák eb az időpontot, amit kaptak, hogy elkerüljük a torlódást – mondta Müller Cceília.

Ha a behívottak közül valaki nem jelenik meg, mit tegyenek a háziorvosok? Tartaléklistákat is kapnak a háziorvosok, már szóljanak előre azoknak, akik esetleg kaphatnak, ha valaki kimaradna – mondta Müller Cecília.