Müller Cecília: Bizakodóak lehetünk, beindult a fertőzések számának csökkenése

Müller Cecília: Bizakodóak lehetünk, beindult a fertőzések számának csökkenése

Az operatív törzs 2020. április 20-i tájékoztatója.

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Továbbra is nagyon kedvezőek a számok, több napja jelentősen csökken az új fertőzöttek száma – nyitotta a csütörtöki tájékoztatót Müller Cecília. A gyógyultak száma eközben folyamatosan növekszik. Mindösszesen a 3150 igazolt esetből ma 1966 aktív fertőzöttet tartanak nyilván. Jelentősebb részüket a fővárosban és környékén, mondta az országos tiszti főorvos. Ötvenen vannak még lélegeztetőgépen.

Az előzetes modellszámítások és járványügyi becslések beigazolódni látszanak Müller szerint, beindult a fertőződések számának csökkenése.

A strandok, szabadtéri fürdők kapcsán is mondott néhány szót a tiszti főorvos. A járási hivatal eljárást indíthat, fürdővíz-használati engedélyt adva. Folyó- és állóvizeink közt is sok természetes fürdőhely van, a víz minősége többnyire jó vagy kiváló minősítést kap régóta. Ellenőrzik majd az infrastrukturális és higiénés feltételeket, az eljárásokat folyamatosan be kell tartani.

Itt is kívánatos Müller szerint, hogy tartsunk kellő távolságot, a kültéri medencéket úszásra használjuk, de persze szabadon lehetséges játékok és egyéb sportszerek használata. Fürdőhelyeknél vegyük figyelembe, mennyi a maximális terhelhetőség, egy főre pedig jusson legalább négy négyzetméternyi vízfelület. Együtt, de távol egymástól – osztotta meg Müller Cecília, szerinte mire érdemes törekedni. A benti medencék egyelőre nem használhatóak, a belépéshez adott karórákat pedig minden használat után fertőtleníteni kell.

A szokásos klórozási mennyiség, amit a fürdővízben alkalmaznak, elegendő a koronavírus elpusztításához a tiszti főorvos szerint. Az aeroszol-képződéssel járó elemek beüzemelését nem javasolják egyelőre.

Kiss Róbert rendőr alezredes következett. Mától hatályba lép a kormányrendelet, ami szabályozza az agrárdolgozók beutazását. Kijelölték a szükséges határátkelőhelyeket, a beléptetés feltétele, hogy a munkáltató legalább 48 órával előtte értesítést küldjön a határra a behozni szándékozott agrárdolgozók adatairól. Valamennyi dolgozónak egészségügyi vizsgálaton kell átesnie. A munkáltatónak kell a csoportos szállítást szerveznie, étkeztetést biztosítani kell, koronavírus-fertőzés esetében pedig egy órán belül értesíteni a járványügyi hatóságot.

Több mint hetven kórházba szállítanak védőeszközöket: orvosi maszkot, szájmaszkot, védőruhát, védőkesztyűt, arcvédőt. Megkezdték a munkát a kórházparancsnokok az idősotthonok esetében is.

Az elmúlt 24 órában 870 hatósági házi karantént rendeltek el, így már 10 956-ról van szó. 1545-re emelkedett a karanténszegések esetében foganatosított rendőri intézkedések száma. Március 28. óta 46 686 intézkedést hajtottak végre a kijárási korlátozások megszegése miatt. 331-re emelkedett a büntetőeljárások száma, gyanúsítottat 62 esetben hallgattak ki.

Milyen atipikus tünetei lehetnek a fertőzésnek? Müller Cecília szerint változatos a lehetőségek száma, ahogy az egyén immunrendszere reagálni tud. Lehet szó fáradtságról, gyengeségről, enyhe torokkaparásról, amit nem is tudunk be ennek a betegségnek. Minden korosztályban lehetséges, attól függ, valaki milyen immunállapotban van.

Továbbra is alapos indoknak minősül, hogy a külön élő szülő a gyermekéhez utazzon Budapestről akár vidékre.

Jelenleg két gyerek van kórházban koronavírus miatt, kielégítő az állapotuk.

Müller Cecília örül, hogy kinyitottak a konditermek és szaunák, egészségmegőrző szempontból ezek hasznosak. Persze, az ajánlásokat itt is fontos betartani, mondta.

A piacokon, vásárcsarnokokban nehéz betartani az előírt távolságot, mit lehet tenni? Müller Cecília szerint nagy terekről van szó nagy légtérrel, így ha nem állunk szorosan egymás mögé, betarthatóak a szabályok.

A sürgősségi ellátás mindig soron kívüliséget kell élvezzen, tehát ha valakinek azonnal gyógyszer kell a patikában, azt meg kell kapnia. A Népszava hívta fel rá a figyelmet, hogy egy orvos a korának megfelelő idősávon kívül szeretett volna gyógyszert venni, de nem szolgálták ki, végül mentőt kellett hívni.

Az operatív törzs csütörtöki sajtótájékoztatója előtt tartották az aktuális kormányinfót, amin Gulyás Gergely elmondta: meglepve látták Karácsony Gergely kritikáját a fővárosban fenntartott kijárási korlátozások miatt. A miniszter elmondása szerint ha megváltozott a főpolgármester véleménye, nyitottak arra, hogy Budapest újraindításáról tárgyaljanak. Gulyás egyértelműsítette azt is, hogy a fővárosiak meglátogathatják vidéki ingatlanjukat, amennyiben szeretnék.