Müller Cecília: Fokozatosan emelkedik a járványgörbénk

Müller Cecília: Fokozatosan emelkedik a járványgörbénk

A Kormány.hu által közreadott képen Müller Cecília országos tiszti főorvos a koronavírus-fertőzés elleni védekezésért felelős operatív törzs online sajtótájékoztatóján 2020. április 10-én (Fotó: MTI/kormany.hu)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Az operatív törzs vasárnapi sajtótájékoztatóján Lakatos Tibor, a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs ügyeleti központjának vezetője arról számolt be, hogy nincs fennakadás a határokon, 30 percnél nincs hosszabb várakozás. 1286 alkalommal kellett a kijárási korlátozások miatt figyelmeztetni állampolgárokat, 496 esetben helyszíni bírságot kellett fizetni, 425 személyt kellett feljelenteni – tette hozzá Lakatos Tibor.

– Nagyon kedvező hír, hogy 250 gyógyultat tartunk nyilván – kezdte tájékoztatóját Müller Cecília országos tiszti főorvos. Hozzátette: változatlanul igaz a tény, hogy a fertőzöttek 85 százaléka gond nélkül átesik a betegségen. A 250 fő között voltak súlyos esetek is. Sokkal több alkalommal sikerül betegeket a lélegeztető gépről levenni, mint gondoltuk az elején – mondta Müller Cecília. Szerinte ez is azt bizonyítja, hogy nem kell kétségbeesnie annak, aki megfertőz a vírus.

– Sokan vannak kórházban is, 784-en vannak ma reggel. Ez folyamatosan változik. Vannak, akik végig enyhet tünetesek maradnak, mások állapota pedig súlyosbodik – mondta. A figyelmüket a zárt közösségekre fordítják, mint az idősek otthonai. 18 továbbra is az az intézményszám, ahol nyilván tartanak pozitív személyt, az ő állapotuk és helyük különböző. Vannak, akik az otthonban tudtak maradni – tette hozzá Müller Cecília. A fertőzöttek száma viszont nőtt ezen intézményekben.

Koronavírus: újabb 17 beteg hunyt el Magyarországon | Magyar Hang

Azokra az egészségügyi intézményekre is különösen figyelniük kell, ahol koronavírusos betegeket kezelnek. A védőfelszerelések rendelkezésre állnak ott, használják őket helyesen – figyelmeztetett Müller Cecília.

Aki a szabadba vágyik, nyissa ki az ablakot, vagy nagyon rövid sétát tegyen. Futást, biciklizést, nordic walkingot javasol annak, aki egyéni sportot űzne. „A kültéri sportolás rizikófaktora csekély” – mondta, persze megtartva a távolságot. Ha valaki elszalad mellettünk, az nem elégséges kontaktus a vírus átadáshoz – tette hozzá. Hazatérés után váltsunk ruhát és mossuk ki. Heti háromszor 30-60 perces sportot javasol a WHO útmutatása alapján.

A kérdések következnek:

Miért emelkedik a súlyos esetek száma? Enyhén, de fokozatosan emelkedik a járványgörbénk. Több az eset, közöttük a súlyosabb esetek száma is több – mondta Müller Cecília.

Mire figyeljenek az allergiások? Maradjanak otthon, hogy megvédjék magukat az allergén hatásoktól. Többször mossanak hajat, váltsanak sűrűbben ruhát, ágyneműt.

Mit ajánlanak az érettségizőknek? Ha közel az iskola, menjenek gyalog, de ne csoportosan.

Újra tesztelnek a Pesti Úti Idősotthonban? Most is zajlik a mintavétel, holnap talán meg is lesz az eredmény – mondta Müller Cecília. PCR-vizsgálatot végeznek.

A szombati jó idő mennyire érződött a rendőrségnél? Múlt szombathoz képest kevesebb, de a hét közbenihez képest több intézkedés volt – válaszolta Lakatos Tibor.

Akik kórházban vannak, veszélyeztetett állapotban vannak, nem enyhe tünetekkel rendelkeznek. Kivéve a Pesti Úti Idősotthonból elszállítottak, ők a fertőtlenítés miatt is kerültek kórházba – válaszolta kérdésre válaszolva Müller Cecília.

Az első nem kormánymédiás kérdés a Blikktől hangzott el. Egy olvasójuk szerint nem kell minden külföldről hazatérőnek karanténba vonulni, Lakatos Tibor szerint mindenkire ugyanolyan szabályok vonatkoznak.

Ha nem nyugdíjasotthonról beszélünk, hanem társasházról, ahol csak nyugdíjasok élnek, arra társasházi szabályok vonatkoznak –mondta Müller Cecília az RTL Klub kérdésére.

Vannak-e olyan gócpontok, amelyeket jobban kellene szabályozni? Budapest, Pest megye a legérintettebb, de pontos adatok vannak a holnapon. Jelenlegi az idősotthonok és a betegek ápolását végző kórházak azok, amelyek veszélyeztetettek, de a szabályok betartásával ezeknél megakadályozható a továbbfertőződés. Más gócpontról nem tudunk – válaszolta Müller Cecília, majd véget ért a sajtótájékoztató.

A Magyar Hang ezúttal is küldött kérdéseket az operatív törzsnek, válaszokat azonban ezúttal sem kaptunk.

A Magyar Orvosi Kamara elnöke Kásler Miklósnak írt levelet, amelyben kifogásolja, hogy az egészségügyi rendszer koronavírus miatt szükségessé vált átalakításának terve a szakma előtt nem ismert, az egészségügyi dolgozók nap mint nap ad hoc jellegű döntésekkel szembesülnek, mindez pedig szakmai és lelkiismereti aggályokat vet fel. Kincses Gyula jelezte azt is, hogy az Emmi vezetője levelekben ad utasítást, azok sem a közlönyben, sem pedig az Emmi weboldalán nem érhetők el, nem nyomonkövethetők. 

Ennek kapcsán azt kérdeztük:
– Van-e kidolgozott terv az egészségügy átalakítására, vagy ötletszerű döntések mentén alakul minden?
– Meg kívánják-e teremteni a transzparenciát a döntések terén? Ha nem, miért nem?
– Fontosnak tartják-e, hogy az egészségügyi alkalmazottak bizalommal legyenek a döntéshozók irányába, vagy ez a szempont egyáltalán nem fontos, az egészségügyi dolgozókra parancsot teljesítő droidokként kívánnak tekinteni a jövőben is?