Müller Cecília: Nincsen dublőröm, én kaptam meg az oltást

Müller Cecília: Nincsen dublőröm, én kaptam meg az oltást

Bedros J. Róbert, az országos kórházfőparancsnok helyettese, főigazgató készül, hogy beadja Müller Cecília országos tiszti főorvosnak a Pfizer-BioNTech koronavírus elleni vakcináját Budapesten a Szent Imre Egyetemi Oktatókórházban 2021. január 13-án (Fotó: MTI/Balogh Zoltán)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A kórházban ápoltak száma négyezer fő alá csökkent, hangzott el az operatív törzs pénteki sajtótájékoztatóján Müller Cecíliától. Sajnos 274-en vannak még lélegeztetőgépen. Ezek a számok viszont csökkennek, tette hozzá. Ennek ellenére úgy látja, a korlátozó intézkedéseket fenn kell tartani.

Szépen növekszik a beoltottak száma, de az országos tiszti főorvos azt kéri, aki egészségügyi dolgozó és még nem kérte a vakcinát, tegye ezt meg. Jelenleg 138 ezren kapták már meg a védőoltást, több mint ötezren már a második adagot. Ezt követően egy hét, tíz nap alatt alakul ki a teljes védettség, jegyezte meg.

A szennyvízben mért minták kedvező tendenciát mutatnak még mindig. Müller Cecília szerint annak ellenére van így, hogy Európa más országaiban súlyosbodik a járvány. Győrben és Pécsen növekvő, Szekszárdon és Veszprémben csökkenő tendenciáról van szó, más helyeken, mint mondjuk Budapesten, stagnálásról.

A nyájimmunitástól Müller szerint még borzasztó messze vagyunk. Folyamatosan figyelik a vírusmutáció terjedését is. A brit mutánst nemcsak diagnosztikus értékkel mutatták ki, de az egyik beteg mintájából is sikerült kinyerni. Vírusszövet-tenyészetet hoztak létre, így a vírust magát tudják vizsgálni. A vakcina hatékonysági vizsgálatába be kell vonni ezeket a törzseket is. Jelentős előrelépésről van szó, Müller így nagyon büszke a virológuskollégákra.

Nagyon jó hírnek tartja azt is, hogy sikerült jelentős mennyiségű Szputnyik-V-vakcina vásárlásáról megegyezni. A Föld négy sarkát is felkutatják vakcináért, fogalmazott Müller. Itt egy vektorvakcináról van szó, tehát egy ártalmatlan, már szaporodásra nem képes vírus segítségével viszik be a sejtekbe az üzenetet. Szintén két oltásból álló vakcináról van szó, ezeket huszonegy nap különbséggel kell beadni. Angela Merkel is bejelentette már, hogy Németország támogatja az orosz vakcina engedélyeztetését, tette hozzá az országos tiszti főorvos.

A közösségi oldalon több vendéglátóegység azt kommunikálta, hogy a korlátozások ellenére kinyitnak. Milyen szankciókra számíthat, aki ezt megteszi? A szabályok továbbra is változatlanok, mondta Kiss Róbert. Arra kéri a vendéglátósokat, továbbra se nyissanak ki. Kiss kifejtette, a maszkviselési és távolságtartási szabályok novemberben már nem voltak elegendőek, ezért döntött a kormány a különböző vendéglátóhelyek bezáratása, a helyben fogyasztás tiltása mellett.

Azt terjesztik az interneten, hogy nem Müller Cecília, hanem a dublőre kapta meg az oltást, vetette fel a Ripost. Mit szólnak ehhez? A tiszti főorvos kifejtette, nincs dublőrje, ő kapta meg az oltást, és már nagyon várja a második adagot.

A kijárási tilalom bevezetése óta 28 ezer személlyel szemben intézkedett a rendőrség ennek megszegése miatt, hangzott el még a pénteki sajtótájékoztatón.