Müller Cecília szerint még nem sikerült csökkenteni az egészségügyre nehezedő nyomást

Müller Cecília szerint még nem sikerült csökkenteni az egészségügyre nehezedő nyomást

A Kormány.hu által közreadott képen Müller Cecília országos tiszti főorvos a koronavírus-fertőzés elleni védekezésért felelős operatív törzs online sajtótájékoztatóján 2020. április 10-én (Fotó: MTI/kormany.hu)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

– Örömhírt hoztam: óriási lépést tettünk előre a járvány kezelésében – fogalmazott Müller Cecília, országos tiszti főorvos a keddi tájékoztatóján a hétfői fejleményre utalva, miszerint az Európai Gyógyszerügynökség kiadta az engedélyt az első vakcina forgalmazására az Európai Unió területén. Karácsony és újév között érkezik Magyarországra a vakcina, és ha ez megtörténik, rögtön megkezdődik védőoltások beadása – tette hozzá, megjegyezve azt is, hogy 10 ezer adag vakcina egyelőre jelképes mennyiségű.

Kiemelte: népegészségügyi szempontból fontos, hogy jelentős számú embert oltsanak be, a társadalomnak legalább a 60 százalékát. Első körben az egészségügyi dolgozókat fogják beoltani, ez is több hétig fog tartani. Azt kérte a tiszti főorvos, hogy az egészségügyi dolgozók éljenek a lehetőséggel. Mintegy ötezer egészségügyi dolgozó beoltására lesz lehetőség, három hét elteltével újabb oltást kell beadni azoknak, akik kérik a vakcinát – magyarázta. Az oltást nemcsak az orvosok, nővérek kérhetik, hanem a technikai személyzetnek is lehetősége lesz igényelni. Müller Cecília reményei szerint már december 27-én megkezdődhet a védőoltások beadása Magyarországon.

A koronavírus elleni védőoltást más oltásokhoz hasonlóan kaphatják meg a vakcinát kérők, a felkar izomzatába fogják beadni. A vakcinát két részletben fogják az érintettek megkapni. Az első védőoltás után még nem minősülnek védettnek a Covid-19-es vírussal szemben. A második oltás után egy héttel válnak védetté – ismertette a tiszti főorvos. Azt, hogy beadható-e az oltóanyag, vagyis hogy vannak-e kockázatai az oltásnak, arról az oltó orvos fog dönteni. Ha tehát valaki a vakcina valamely anyagára allergiás, nem adják be az oltást – magyarázta.

Müller Cecília megismételte a reggeli kormányzati fertőzöttségi adatokat. Eszerint az előző 24 órában 1238 magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést. Müller Ceclíia úgy fogalmazott, hogy az adatok alapján „platózott” a járvány, tendenciózus az új fertőzöttek számának csökkenése. A napi új fertőzöttekkel együtt 306 368 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma. Ennek ellenére óvatosságra intett, azt kérte, hogy csak egészségesen látogassa mindenki karácsonykor a hozzátartozóit.

A friss adatok szerint 180 többségében idős, krónikus beteg hunyt el a járvány következtében az előző napon, így az elhunytak száma 8 462 főre emelkedett. A legidősebb elhunyt beteg 99 éves volt – közölte a tiszti főorvos. Szavai szerint még mindig erősen terhelt az egészségügyi ellátás, nem sikerült csökkenteni a ránehezedő nyomást, a betegség súlyos lefolyásától szenvedők száma továbbra is alig csökken. Az adatok szerint 7124 koronavírusos beteget ápolnak jelenleg kórházban, közülük 522-en vannak lélegeztetőgépen.

A látogatási tilalom a szociális intézményekben érvényben marad – húzta alá. Kitért a korábban feltűnést keltő ajánlásairól is. Kiemelte, hogy a kapcsolattartás lehetőségeit próbálták átgondoltan a lakosság elé tárni. Mint mondta, ebben az anyagban azért vetettek fel több lehetőséget, mert az intézmények lehetőségei eltérőek, ezekre az esetre próbáltak ajánlásokat megfogalmazni. Konkrét példát említve azt mondta, ha egy ellátott eltávozik egy intézményből, akkor szűk körben tud találkozni a családjával. Ha hosszabb időre távozik valaki egy otthonból, akkor ugyanazokat a szabályokat alkalmazzák az esetében a visszatéréskor, mintha újonnan felvett ellátott lenne. Vagyis 10 napon belül két, 48 órás különbséggel vett negatív PCR-teszt szükséges hozzá – jelentette ki.

Újságírói kérdésekre nem válaszoltak, mondván, hogy a kormányinfón kimerítő tájékoztatást adtak az érdeklődő kérdésekre.