Nagyon, nagyon, nagyon durván jogsértő, amit az operatív törzs tett

Nagyon, nagyon, nagyon durván jogsértő, amit az operatív törzs tett

A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök (b, elöl) a koronavírus-fertõzés elleni védekezésért felelõs operatív törzs ülése után tartott sajtótájékoztatón Budapesten 2020. március 5-én. Mellette Havasi Bertalan, a Miniszterelnöki Sajtóirodát vezetõ helyettes államtitkár (j). MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Miközben a hatalom és annak koronavírusügyi legfőbb döntéshozó szerve, az operatív törzs alapvető információkat titkol a nyilvánosság elől, és durván diszkriminálja a sajtót, a valóban érzékeny adatokat nem védi. Durva, hogy mennyire nem.

Nyilvánosságra hozták a koronavírus-járványban Magyarországon elhunyt betegek adatait az erre a célra létrehozott hivatalos oldalon, erről nemrégiben mi is hírt adtunk. Ahogyan arról is rendszeresen cikkez a valódi sajtó, hogy az operatív törzs és a többi illetékes szerv alapvető információkat nem ad közre, így például a világon egyedülálló módon nem ismerhetünk területi adatokat. (Holott például a TBC-fertőzések esetében semmi akadályát nem látják az ilyen tények közreadásának.)

A most publikált adatsor viszont annyira durván konkrét és érzékeny adatokat tartalmaz, hogy az egyik áldozatot gyakorlatilag bárki be tudja azonosítani, arcot, nevet, munkakört tud mellé rendelni, hiszen halála a teljes, országos nyilvánosságban beszédtéma volt. Nem linkeljük ide, de mi is írtunk róla, ahogy mindenki más is, annyira sokkoló volt az ismert fiatalember halála.

És most olyan személyes adatokat is megtudtunk róla, amit nem akartunk, ami nagyon durván nem tartozik ránk, és nem tartozik senkire sem a kezelőorvoson túl. A saját környezete számára alighanem a többi áldozat is felismerhető, ami szintúgy problémás. De nevezzük nevén: az, hogy valaki idős korában szív- és érrendszeri betegségben szenved, vagy cukros, szintén magánügy ugyan, de mégsem ugyanaz a kategória, mint amikor egy lényegében közszereplőnek minősülő fiatal férfiról azt közli egy nagyon állami, nagyon hivatalos, nagyon fontos testület, hogy alkoholista volt. Nem közölheti, mert semmi, de semmi közünk nincs hozzá, ennyire durván pedig régen gázoltak bele a személyiségi jogokba. (Gondoljunk egy pillanatra a családjára, környezetére is.) Ez konkrétan államilag vezényelt kegyeletsértés. Csodálkozunk? Sajnos már semmin.

De akkor is: elképesztő, brutális és fájdalmas, hogy ilyen megtörténhet. Elképesztő, brutális és ijesztő (!), hogy ezek az emberek hozzák ma meg Magyarországon a legfontosabb döntéseket.