Nem hunyt el senki koronavírus fertőzésben Magyarországon az elmúlt 24 órában

Nem hunyt el senki koronavírus fertőzésben Magyarországon az elmúlt 24 órában

Aktuális adatok a koronavírus-fertőzéssel kapcsolatban.

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Mindössze két újabb magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést, ezzel összesen 4081 főre nőtt a hazánkban eddig beazonosított fertőzöttek száma – jelentette pénteken a járványhelyzetről tájékoztató kormányzati honlap. Beszámolójuk szerint az elmúlt 24 órában nem emelkedett az elhunytak száma, változatlanul 568 fő – így március 27. óta ez volt az első nap, hogy nem történt a vírussal összefüggésbe hozott friss haláleset Magyarországon. A tájékoztatásból az is kiderült, 2581-en már meggyógyultak, míg az aktív fertőzöttek száma 932-re csökkent. Közülük 192 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, tizenöten vannak lélegeztetőgépen. Az aktív fertőzöttek 39, az elhunytak 60, míg a gyógyultak 48 százaléka budapesti.

Mint a honlapon kiemelik, a veszélyhelyzet megszűnt, de életbe lépett a járványügyi készültség, így annak fenntartására és néhány alapvető védelmi intézkedésre továbbra is szükség van.

– A maszk viselése továbbra is kötelező az üzletekben, illetve a tömegközlekedési eszközökön. A maszkot helyettesítheti a szájat és az orrot eltakaró sál, vagy kendő is. A 65 év felettiek külön délelőtti vásárlási sávja megszűnt. Az élelmiszerüzletek, patikák, drogériák a megszokott rendben fogadhatják a vásárlókat. Az üzletek, vendéglátóhelyek, szálláshelyek, mozik, színházak, uszodák, fürdők stb. korlátozás nélkül nyitva lehetnek. Az ingyenes parkolást július 1-ig biztosítja a kormány valamennyi településen. 500 fő feletti zenés, táncos rendezvény továbbra sem tartható. A bármely országból Magyarországra hazatérő magyar állampolgárok immár hatósági házi karantén elrendelése nélkül beutazhatnak. Megszűnt az egészségügyi dolgozók, a rendvédelmi dolgozók, a katonák, a kormánytisztviselők kiutazási tilalma – írják.

A járványügyi készültség alatt is működik az operatív törzs, és szükség esetén járványügyi bevetési egységet rendel ki oda, ahol a fertőzés felüti fejét – olvasható a tájékoztatóban.