Nem ingott meg Magyarországon az uniós tagság támogatottsága

Nem ingott meg Magyarországon az uniós tagság támogatottsága

A kormány brüsszeli szankciós, bombás plakátja (Forrás: Magyar Hang/Katona Mariann)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Az Orbán-kormány euroszkeptikus kampányai ellenére nem ingott meg Magyarországon az uniós tagság támogatottsága, a korábbi évek eredményéhez hasonlóan 72 százalék voksolna arra egy népszavazáson, hogy maradjunk az EU-ban – hangsúlyozta a Policy Solutions, amelynek reprezentatív kutatása (amiből a többi között a Népszava idézett) azt vizsgálta, milyen Európát szeretnének a magyarok.

A kilépésre csak egy szűk csoport (13 százalék) szavazna. A maradást leginkább a Momentum (96 százalék) és a Demokratikus Koalíció (91 százalék) szimpatizánsai támogatják, de így vélekedik az MSZP-sek 88 százaléka is. A Fidesz és a Mi Hazánk táborában is többségben vannak, azonban csak 60 százalék körüli arányt tesznek ki azok, akik maradni szeretnének az unióban. A Fidesz szimpatizánsainak 28, a Mi Hazánk szavazóinak 22 százaléka áll a kilépés mellett: a kormánypártiak tehát ebben a tekintetben lekörözik a szélsőjobboldalt.

Meglepő lehet, hogy a megyeszékhelyeken és a kisvárosokban többen szavaznának a maradásra (77 százalék), mint Budapesten (67 százalék). A felmérés szerint a fővárosiak ötöde (19 százalék) kifejezetten a kilépésre voksolna. Az adatokból ugyanakkor az derül ki, hogy minél több tudással rendelkezik valaki az EU-ról, annál nagyobb a valószínűsége annak, hogy a maradást támogatja. A magyarok 50 százaléka szerint több pénzt kapunk az EU költségvetéséből, mint amit befizetünk, 36 százaléka viszont úgy gondolja, hogy Magyarország nettó befizetővé vált. A két évvel ezelőtti állapothoz képest ez 7 százalékos emelkedés: így vélekedik a Fidesz szavazóinak fele. A megkérdezettek kétharmada, 66 százaléka úgy gondolja, hogy gazdaságunk jelentősen profitál az EU-tagságából.

A magyarok 45 százaléka szerint elsősorban a hazai egészségügy fejlesztésére kellene költeni az EU-s pénzeket, 28 százalék szerint a hátrányos helyzetű régiók, leszakadó települések felzárkóztatására, további 25 százalék szerint a hátrányos helyzetű emberek közvetlen támogatására – áll a Policy Solutions kutatásában.