Nem kért semmit az állami cég a fideszes alapítványtól a neki adott százmilliókért

Nem kért semmit az állami cég a fideszes alapítványtól a neki adott százmilliókért

A HungaroControl székháza (Fotó: Hungarocontrol.hu)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Összesen 320 millió forint közpénzt kapott a HungaroControltól a Fidesz pártalapítványa, de nem tette meg, amit vállalt cserébe – adta hírül Facebook-oldalán Demeter Márta, az LMP országgyűlési képviselője. A képviselőnő tiltott pártfinanszírozást gyanít az állami cég és az alapítvány ügylete mögött.

A képviselőnőnek  bírósági úton sikerült kiperelni az állami cégből a közérdekű adatot. A Szövetség a Nemzetért Alapítvány divatbemutatóra és borbemutatóra kérte a 320 millió forintot, amit végül a légiforgalmi irányítás és repülés népszerűsítésére kapott meg a HungaroControltól. A pénzt a Polgárok Házát népszerűsítő filmekre költötte az alapítvány.

„Így tömik közpénzből a fideszes végrehajtók zsebét” – kommentálta az ügyet a képviselőnő. Demeter Márta szerint a nyertes pernek köszönhetően kiadott támogatási szerződésből egyértelműen kiderül, hogy a HungaroControl úgy adott közpénzt a fideszes Szövetség a Nemzetért Alapítványnak, hogy lényegében semmilyen garanciát nem kért, és semmilyen ellenőrzési pontot nem határozott meg arra vonatkozóan, hogy a Fidesz alapítványa valóban a légiforgalmi irányítók toborzására és a repülés népszerűsítésére fordítsa a pénzt.  A képviselőnő szerint ez felveti a tiltott pártfinanszírozás gyanúját is.

Demeter Márta azt is közölte a bejegyzésében, hogy a pénzzel való elszámolás dokumentumainak kiadására is pert indított, azóta a minisztérium már válaszolni sem hajlandó kérdéseire. Pedig jó lenne, ha válaszolnának, hiszen  a képviselőnő szerint  hiányosan kapta meg az anyagot, például nem adták ki számára a „repülésbiztonsági kérdőívet”, sőt a Nemzeti Kommunikációs Hivatal előzetes jóváhagyását sem.

Demeter Márta szerint az már világosan látszik, hogy a 320 millió forintot – a szerződés szerint legalábbis – nem arra adta a HungaroControl, hogy azt a fideszes Polgárok Házának működésére költsék! Az alapítvány 2017-es beszámolójában szerepelnek olyan előadások, amiket főként fideszes politikusok és közéleti szereplők – köztük Németh Szilárd, Nógrádi György, Stefka István, Dózsa László – tartottak.

„De persze a zsebek megtömése megint fontosabb volt nekik, mint a repülés népszerűsítése és légiirányítók toborzása...” – fogalmazott a képviselő, hozzátéve, hogy szerinte: „Mindegyik fél nyakig sáros az ügyben!”

Demeter Márta felszólította az alapítványt, hogy azonnal fizesse vissza az adófizetőktől kijátszott 320 millió forintot, és azt a HungaroControl fordítsa a Liszt Ferenc repülőtér zajterhelése miatt egészségkárosodást szenvedett lakosok kártalanítására.
Hozzászólna? Várjuk Facebook-oldalunkon.