Nem kötnek új biztosításokat, a belügy fizeti majd a tűzoltók kártérítését

Nem kötnek új biztosításokat, a belügy fizeti majd a tűzoltók kártérítését

Képünk csak illusztráció! Mercedes 1124 Rosenbauer TLF tűzoltóautó (Fotó: Wikipédia)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Túl soknak ítélte a belügy a biztosítótársaságok által kért összeget, ezért végül nem köt csoportos biztosítást a tűzoltókra – derült ki a tűzoltóság közleményéből. Ehelyett a belügy fizeti ki majd a biztosítási összegeket balesetet vagy halálozást követően. Szabályozásban is rögzítik a változást, amely visszamenőleges hatállyal, április 12-étől lesz érvényes.

A héten írta meg a Telex, hogy április 11-étől nincs a tűzoltóknak élet- és balesetbiztosításuk, a Belügyminisztérium ugyanis nem hosszabbította meg a korábbi szerződést. Ezzel a hivatal a törvényi kötelezettségének nem tett eleget sem akkor, sem az időközben eltelt két hónapban. A tűzoltók már találgatni is kezdtek, hogy mi történik velük hasonló esetben, és felmerült a kérdés, egyénileg vagy tűzoltóságonként kössenek-e biztosítást.

A Belügyminisztérium most közölte, közbeszerzési eljárást írt ki még február 27-én csoportos biztosításra a következő két év vonatkozásában. A biztosítócégek viszont változatlan létszámadatok és kártérítési díjtételek ellenére is többszörös szolgáltatási díjemelkedést tartalmazó ajánlatot adtak. A legkedvezőbb ezek közül 445,8 millió forintról szólt, miközben korábban 122 millió forintot kellett kiadni. A korábbi hírekben megjelent, hogy a kormány 244 millió forintos keretösszeggel számolt. Volt olyan biztosítócég a hírek szerint, amely eleve több mint egymilliárdért vállalta volna a csoportos biztosítást. „A több mint 300 millió forintos áremelésre költségvetési fedezet nem állt rendelkezésre, ezért az eljárás eredménytelenül zárult” – közölte a Belügyminisztérium. A közbeszerzési eljárásra jelentkező társaságok között felmerült az Aegon, az Allianz és a CIG Pannónia neve is. A tárca a továbbiakban az elmúlt évek biztosítási díjaival megegyező összeget fizet az állománytagok részére, a részletekről ma, azaz pénteken egyeztetnek a Hvg.hu szerint.

A katasztrófavédelem munkatársai az elmúlt napokban kapták a következő levelet a Telex korábbi cikke szerint: „Tájékoztatom, hogy a Belügyminisztérium és a Generali Zrt. között 2021. évben létrejött csoportos élet- és balesetbiztosítási szerződés 2023. április 11-én a szerződésben kikötött határozott időtartam lejártával megszűnt. A szerződés 4.6 pontja alapján a biztosító kockázatviselése a szerződés hatálya alatt bekövetkezett, de a megszűnést követően 5 éves elévülési időn belül bejelentett biztosítási eseményekre áll fenn. Kérem, hogy a fentiekről az alárendeltségébe tartozó állományt tájékoztatni szíveskedjen!” Ezután derült ki, hogy már április óta nem rendelkeznek biztosítással a szakma érintettjei.