Nem mehetett le a köztévén a Besh o droM klipje

Nem mehetett le a köztévén a Besh o droM klipje

Fotó: Márcio-André De Sousa Haz/Facebook

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

„Valamennyi de ronda, de disznó / mind az Országházba de való” – többek között ezekkel a sorokkal sokkolhatta a köztévé illetékeseit a Besh o droM zenekar. A világzenét játszó csapat legújabb klipje, a Vaságy nem mehetett le az M5 csatorna Kult30 című műsorában, pedig a zenekar szerint erre előzetesen ígéretet kaptak. Márcio-André De Sousa Haz, a videóklip rendezője a Facebookon írta meg: mindig is tudta, hogy a magyar kormány nem épp a legliberálisabb az Európai Unióban, de a fasizmus vádját kicsit túlzónak találta. „Most viszont az állami M5 csatorna cenzúrázta azt a klipet, amit a Besh o droM számára készítettem. Miért? Csak mert a videó egy politikai tanmese, ami arról beszél, hogyan játszanak a hatalmasok az emberek életével” – tette hozzá.

De Sousa Haz az Index megkeresésére kifejtette, az volt az ígéret, hogy a klipet levetítik, és siettek is az utómunkával. „Beküldtük reggel, egy szóval sem jelezték, hogy valami nem jó vagy nem tetszik. A zenekar bement délután, és ott derült ki, hogy nem hajlandók leadni” – mondta. Értetlenül áll a történtek előtt, ilyesmivel eddig nem is találkozott.

A videóban egy párt láthatunk, tagjai egy Monopoly-táblán találják magukat. Döbbenten tapasztalják, hogy ott a politikusok és pénzemberek úgy játszanak az emberek életével, mint egy társasjáték figuráival. A végén a Sex Pistols God save the queen című dalának refrénjére az utcai tömeg felülkerekedik a korábbi hatalmasokon. „Szerintem nem kényelmetlen ez a videó senkinek. Politikai tanmesének szántam, de sokkal kevésbé politikus vagy szókimondó, mint egy Rammstein- vagy Marilyn Manson-videó” – jegyezte meg De Sousa Haz.

A lapnak a zenekarvezető Pettik Ádám is megerősítette a történteket. A stúdióba bemenvén, három számot élőben lejátszottak, majd megkérdezték tőlük, melyik klipet is szeretnék. Értetlenül válaszolták, hogy az újat, mire a szerkesztő közölte, hogy tartalmi kifogások miatt nem kerülhet adásba. Ezek után Pettik már a beszélgetésre is képtelen volt beülni, a zenekar egyik tagja vette át a helyét. „Élő adás volt, utólag bánom, hogy nem hívtam meg a Kobuciba az összes MTA-tagot és CEU-n tanító professzort” – tette hozzá.

Véleménye szerint a szóban forgó klip és zene egy antikapitalista szám, de ezek szerint a köztévénél beleláttak ezt-azt. Az Index kereste az MTVA sajtóosztályát is, egyelőre nem reagáltak.  

A klipet az Index tette közzé:

https://indavideo.hu/video/Besh_o_droM_-_Vasagy