Népszava: Keddtől a mentők nem végeznek több PCR-vizsgálatot

Népszava: Keddtől a mentők nem végeznek több PCR-vizsgálatot

PCR-teszt. Képünk csak illusztráció! (Fotó: Mufid Majnun / Unsplash)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Nehezebbé válik keddtől a diagnózist segítő PCR-tesztelés, április 18-án éjféltől az Országos Mentőszolgálat (OMSZ) ugyanis az operatív törzs döntése értelmében már nem vesz részt a Covid-gyanús esetek PCR-tesztelésében – ezt állítja a Népszava a birtokába került dokumentumra hivatkozva. A lap szerint a változásról közvetlenül a kétnapos ünnep előtti napokban tájékoztatta az érintetteket Müller Cecília országos tiszti főorvos.

A változtatás azt jelenti: a háziorvosok, illetve a házi gyermekorvosok már nem kérhetnek sem a pácienseik otthonába, sem az OMSZ mintavételi állomásain PCR-tesztet. Így aki biztosan szeretné tudni, hogy nem koronavírusos, annak a saját költségén kell elvégeztetnie a PCR-tesztet, ami a gyakran tévesen negatív eredményt mutató, gyorstesztnél sokkal megbízhatóbb. Vagyis aki csak gyorstesztet végez el, tévesen azt gondolhatja, nem covidos, miközben valójában az, és így fertőzhet is. Az operatív törzs döntése miatt a tesztelés felelőssége a felnőtt és a gyermek háziorvosokra, valamint az ügyeleti központok gyógyítóira hárul, ám ők térítésmentesen csak gyorstesztet kérhetnek.

A Népszavának nyilatkozott Cserni István verőcei háziorvos, a Háziorvosok Online Szervezetének egyik alapítója, aki arról beszélt, nagyon sok a felső légúti megbetegedés, amelyet éppúgy okozhat az influenza vagy a most cirkuláló rhino-vírusok, mint a Covid-19. Szerinte amíg naponta 20-40 ember hal meg a Covidban, addig szükség volna PCR-vizsgálatot végző tesztpontokra, járásonként legalább egyre. Ezek rendelkezésre is állnak, hiszen sok helyen, például bevásárlóközpontok parkolóiban vannak magánszolgáltatók által telepített tesztelő konténerek. Vagyis az segítséget jelentene, ha az állam kifizetné az ő munkájukat. Cserni István hangsúlyozta: nem az a probléma, hogy a mentősökről lekerült a tesztelés terhe, mert teljesen feleslegesen kötötte le az ő kapacitásaikat, hanem az, hogy emiatt nem lehet majd egyáltalán hozzáférni az ingyenes PCR-teszthez.

Címkék: mentők, PCR