Népszava: már hozott iskolabezárást a tanárok tesztelése

Népszava: már hozott iskolabezárást a tanárok tesztelése

A koronavírus-teszteket végző, védőruhát viselő egyetemi hallgatók érkeznek a Mosonmagyaróvári Fekete István Általános Iskolába 2020. november 24-én (Fotó: MTI/Krizsán Csaba)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Egy iskolát már be kellett zárni a pedagógusok hétfőn indult országos koronavírus-szűrését követően – értesült a Népszava. Információik szerint a debreceni Árpád Vezér Általános Iskola mintegy ötven fős tantestületéből hétfőn tíz pedagógusnak lett pozitív a tesztje, vagyis a tanári kar húsz százaléka fertőzött volt. Nekik karanténba kellett vonulniuk, így az oktatást a továbbiakban már helyettesítésekkel sem lehet megoldani, ezért az iskolában keddtől rendkívüli szünetet, péntektől pedig digitális munkarendet rendeltek el. A Népszava kereste a tankerületi központot, de cáfolat vagy megerősítés helyett csak annyi választ kaptak, hogy az országos tesztelés részletei jövő hét elejére várhatóak.

A Pedagógusok Szakszervezetéhez (PSZ) is több tucat visszajelzés érkezett az eddigi szűrésekről. A legtöbb intézményben voltak olyan tanárok, akik nem vállalkoztak az ingyenes tesztre, de a nagy többség mindenhol elvégeztette. A PSZ alelnöke, Gosztonyi Gábor szerint vegyes a kép: vannak olyan iskolák, ahol csak negatív eredmények születtek, máshol előfordult néhány pozitív minta, és olyan intézmény is akadt, ahol sokkal több volt a – jellemzően tünetmentes – fertőzött, mint várták. Például egy Békés megyei iskolában a nyolcvan fős tantestületből 11 fő tesztje lett pozitív, ami a tanárok majdnem 14 százaléka.

Az egyik dél-dunántúli falu körzetes iskolájában a szűrést vállaló 23 tanárból egynél mutatta ki a teszt a fertőzést, őt azonnal hazaküldték, arról viszont még nem született döntés, mi legyen azokkal az osztályokkal, ahol még kedden is órát tartott. A PSZ alelnöke szerint is gondot okozhat, hogy nincs semmilyen iránymutatás, protokoll arról, mi a teendő a pozitív tesztet produkáló pedagógusok közvetlen kontaktjaival. A korábbi gyakorlat szerint őket is karanténba kellene helyezni, ám ha ezt most meglépnék, sokkal több iskolát kellene bezárni.

– Mindezen felül mi azt szeretnénk, ha a pedagógusokon kívül az iskolák minden dolgozóját, így az adminisztratív és a technikai személyzetet is tesztelnék. Néhány iskolában az igazgató ezt saját hatáskörben elintézte, az egyik intézményben így derülhetett ki, hogy a tesztet vállaló tanárok még nem kapták el a vírust, de az egyik takarító néni fertőzött – mondta Gosztonyi Gábor.

Hozzátette: a pedagógusok nem minden esetben kaptak megfelelő tájékoztatást a szűréssel kapcsolatban, többen ezért is döntöttek úgy, hogy nem vállalják a tesztet.