Nyilvánosság elé állt a jászberényi karateedző több egykori áldozata

Nyilvánosság elé állt a jászberényi karateedző több egykori áldozata

A pillanat, amikor a karateedző felrúgja a kisgyereket a szolnoki kalandparkban

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Feltehetően nem a szolnoki kalandparkban bántalmazott először valakit az a jászberényi karateedző, aki jelenleg külföldön tartózkodik, miközben garázdaság gyanújával folyik vele kapcsolatban a nyomozás. Kihallgatni sem tudták még ezért, de a kapcsolatot már felvették vele. Az eddig nyilvánosságra kerültekből viszont látható, hogy nem pusztán garázdaságról van szó: a nyilvánosságban is visszatérően szereplő A. Tibor számos egykori tanítványát, illetve barátnőjét brutálisan bántalmazhatta.

A Szolnoki Városüzemeltetési Kft. kedden hozta nyilvánosságra azt a videót, amelyen látható, hogy a karateedző kirúgja egy gyerek lábát a szolnoki kalandparkban, ő pedig megpördül a levegőben. A bántalmazás a biztonsági felvételekről derült ki, a kisfiú anyja is a hírekből értesült a történtekről. Mint az RTL-nek adott interjúban elmondta, a kalandparkban történteket követően még beszélt is A. Tiborral, aki azt állította neki: volt egy kis „összeröffenésük” (összezördülést akarhatott mondani) a gyerekkel, de már „rendezték”. Az édesanya az edzőhöz íratta volna be a gyerekét, amikor még nem tudott a bántalmazásról.

A videó nyilvánosságra kerülése után A. Tibor a jászberényi Yakuzák SE honlapján vállalta a felelősséget, és bejelentette lemondását. A bejegyzés viszont nem sokkal később eltűnt az egyesület oldaláról. Mindez azért is érdekes, mert A. Tibor ebben az írásában azt állította, már azonnal az esetet követően megbánta a dolgot, és bocsánatot kért a gyerektől. (Ilyenről az anya beszámolója alapján nem tudunk.) A férfi azt is mondta, csak remélni meri, hogy a gyereknek nem okozott lelki sérülést, megbocsátást pedig nem várhat. Sőt, a karateedző azt is állította, hogy amit tett, nem hiba, hanem létrontás. Egyben azt írta, mindent megtesz, hogy segítse az igazságszolgáltatás munkáját, amit szintén nem támaszt alá a tény, hogy jelenleg is külföldön tartózkodik.

A Hamvas Bélánál bevezetett, mindennapos használatban nem lévő kifejezés használata elsőre meglepő lehet, főleg annak ismeretében, hogy feltehetőleg nem egyszeri esetről volt szó. A létrontás kifejezés az emberi lét gyökerében fellépő korrupcióra, közös rosszra utal, az egyszeri bűnnél súlyosabb állapotra. Amennyiben tehát A. Tibor a teljes létezésére vonatkoztatta volna, értelmezhetőbb lenne, csakhogy ő azt is állította: „Amit tettem minden szempontból elfogadhatatlan, szembe megy mindazzal amit az elmúlt 35 évben képviseltem, tanítottam és életemmel megjelenítettem”. A héten viszont a nyilvánosság elé állt a karateedző több egykori áldozata is. Volt barátnője, Nádasi Adrienn névvel és arccal beszélt arról a TV2-nek, hogy a férfi tizenhét évvel ezelőtt terrorizálta, fizikailag bántalmazta és megerőszakolta őt. A nő szerint az edző azzal is fenyegette, hogy ha beszélni mer a történtekről, akkor megöli őt. Nádasi Adrienn elmondása szerint hiába telt el tizenhét év, és járt pszichoterápiára, a történtek emlékétől azóta sem tud szabadulni.

Az edző más volt tanítványai is beszámoltak arról, hogy A. Tibor fizikailag bántalmazta őket. Egyikük azt mondta, a férfi a hajánál fogva húzta őt végig a padlón, miután azt mondta, bemutatja, hogy miért ne legyen hosszú hajuk. Egy másik volt barátnő is fizikai bántalmazásról nyilatkozott az RTL-nek: „Nem egy pofont adott, vagy ilyesmi, hanem keményen, ököllel verte telibe a fejemet vagy a testemet, mintha edzésen lenne”. Vele is előfordult, hogy a férfi a hajánál fogva húzta őt a járdán.

A. Tibort korábban kitüntette család- és ifjúságügyi államtitkárként Novák Katalin, és a nyilvánosságban is megbecsült szereplőként beszéltek róla mások. Most a történtek napvilágra kerülése után az esetet Orbán Viktor is szóba hozta pénteki rádióinterjújában, a történteket elviselhetetlennek, tűrhetetlennek nevezve. A Magyar Karate Szakszövetség bejelentette A. Tibor eltiltását és kizárását, a jászberényi önkormányzat képviselő-testülete pedig pénteken egyhangúlag megszavazta, hogy visszavonják a férfi kitüntetéseit. A férfit a szakszövetség megfosztotta egyben a dan fokozat (fekete öv) viselésétől, és a karatemester cím használatától is végleg eltiltotta.