Nyomkövetővel ellenőrzik az agrártárca volt helyettes államtitkárát

Nyomkövetővel ellenőrzik az agrártárca volt helyettes államtitkárát

Nagy János

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Már korábban elrendelte a bíróság Nagy János földügyekért felelős helyettes államtitkár bűnügyi felügyeletét, mozgását nyomkövetővel ellenőrzik – derül ki Polt Péter válaszából, amit Varga László (MSZP) képviselő írásbeli kérdésére adott, és amit a Hvg.hu szemlézett.

Varga László arról érdeklődött Polt Péter legfőbb ügyésznél, hogy áll a nyomozás, ami az Agrárminisztérium volt földügyekért felelős helyettes államtitkára ellen indult. Varga László december 10-i érdeklődésére hétfőn érkezett válasz.

A Budapesti Regionális Nyomozó Ügyészség még december 2-án jelentette be: hivatali helyzettel visszaélésre irányuló hivatali vesztegetés bűntette és más bűncselekmények miatt folytat nyomozást, aminek egyik érintettje vezető minisztériumi tisztviselő. Az agrártárca még aznap közölte, hogy a földügyekért felelős helyettes államtitkárról, Nagy Jánosról van szó, akinek kezdeményezték a felmentését.

Polt Péter most hétfőn megküldött válaszából kiderült, hogy a Budai Központi Kerületi Bíróság már december 3-i végzésével – az ügyészi indítvánnyal egyezően – elrendelte Nagy János bűnügyi felügyeletét, és azt, hogy a rendőrség nyomkövetővel ellenőrizze a mozgását.

A legfőbb ügyész válasza szerint két embert hallgattak ki gyanúsítottként az ügyben. Emlékeztetett arra is, hogy korábban a Budapesti Regionális Nyomozó Ügyészség okiratokat és nyilvántartási adatokat szerzett be, kutatásokat és motozásokat hajtott végre, továbbá tanú- és gyanúsítotti kihallgatásokat tartott. A beszerzett és lefoglalt adatok és bizonyítékok, valamint a vallomások kiértékelése alapján „további eljárási cselekmények szükségessége merült fel”, amelyekről azonban az eljárás érdekeire hivatkozva nem adott tájékoztatást.

Az ügy háttere: 2020 nyarán egy vegyes gazdálkodási tevékenységet végző, állattenyésztéssel is foglalkozó vállalkozó pályázati úton igénybe vehető állami támogatással új mezőgazdasági vállalkozás beindítását tervezte. A megalapozott gyanú szerint a vállalkozó jogtalan előnyt ajánlott azért, hogy egy magas rangú minisztériumi tisztségviselő hivatali pozíciójából fakadó kapcsolatainak felhasználásával segítséget nyújtson a beruházáshoz szükséges pályázat sikeres elnyeréséhez és földterületek megszerzéséhez. A vállalkozó a hivatali befolyás érvényesítésével elnyerni tervezett több száz millió forintos – vissza nem térítendő – támogatás miatt várhatóan sikeres cégből 5 százalékos tulajdonrészt ajánlott a minisztériumi tisztségviselőnek. A vezető beosztású hivatalos személy az ajánlatot elfogadta, és az ígért tulajdonrészt az újonnan alapított mezőgazdasági vállalkozásban megszerezte.