Nyomoz a rendőrség a Gödön levegőbe kerülő magzatkárosító vegyszer miatt

Nyomoz a rendőrség a Gödön levegőbe kerülő magzatkárosító vegyszer miatt

A gödi Samsung gyár, előtte egy játszótér (Fotó: Magyar Hang/Grimm Balázs)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Már február 28-án elrendelték a nyomozást a Gödön nagy mennyiségben levegőbe kerülő szerves oldószerek ügyében. A vizsgálatot a Pest Vármegyei Rendőr-főkapitányság munkatársai folytatják, környezetkárosítás vétsége miatt, az eljárás felderítési szakaszban van – közölte Polt Péter, a Legfőbb Ügyészség vezetője.

Polt Vadai Ágnes DK-s képviselő kérdésére számolt be az eljárásról, Vadai ugyanis szerette volna megtudni, mikor lépnek már végre a hatóságok a gödi SDI Samsung gyárhoz köthető, óriási léptékű környezetszennyezés ügyében. A képviselőnő felidézte az Átlátszó cikkét is, mely szerint 2019 és 2022 között Göd térségében legalább 88 tonna N-metil-2- pirrolidon szerves oldószer került a levegőbe. Ez a vegyszer pedig bizonyítottan magzatkárosító hatású, vetélést, az életben maradó babák esetében pedig fejlődési rendellenességeket okozhat.

A cikk nyomán Vadai arra is emlékeztetett, hogy az oldószer Gödön csak az akkumulátorgyár területén fordul elő nagy mennyiségben. A mérgező hatású anyagot 2022-ben a gödi kutak vizéből is kimutatták, a hatóságok szerint ugyanakkor nem bizonyítható, hogy az oldószer a gyár területéről szivárgott volna az alsóbb talajrétegekbe. Tegyük hozzá, a Samsung területén található, vizsgálatra használt monitoring kutat 2018-ban betemették – a Pest megyei kormányhivatal környezetvédelmi osztálya ráadásul nem is kötelezte a felszín alatti vizek vizsgálatára az üzemet, mert úgy értékelték, hogy a Samsung-gyárnak nincs jelentős környezeti hatása.

Polt Péter jelezte, a légszennyezés ügyében Kammerer Zoltán gödi polgármester már korábban feljelentést tett, ezért Vadai Ágnes kérdését továbbítja a Pest megyei nyomozókhoz. Az általa említett „felderítési szakasz” azt is jelenti, hogy a rendőrség még nem hallgatott ki gyanúsítottakat, egyelőre adatokat gyűjtenek be az ügyről. A felderítés pedig hosszú ideig elhúzódhat: időbeli korlátot csak a gyanúban megfogalmazott bűncselekmény vagy vétség büntetési tételének felső határa jelent. Ami, gondatlanságból elkövetett környezetkárosítás vétségénél, három év is lehet.