Nyomoz az ügyészség a Microsoft-ügyben

Nyomoz az ügyészség a Microsoft-ügyben

A Microsoft amerikai főhadiszállása, a 92-es épület a washington állambeli Redmondban (Fotó: Coolcaesar)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Nyomozást rendelt el a Központi Nyomozó Főügyészség az ún. Microsoft-ügyben, miután az amerikai igazságügyi minisztériummal és a tőzsdefelügyelettel egyezséget kötő céget 25 millió dollárár megfizetésére kötelezték, illetve az európai csalás elleni hivatal, az OLAF is elkezdett nyomozni.

A Microsoft viszonteladókon át értékesítette szoftvereit Magyarországon olyan állami szerveknek, mint az Országos Rendőr-főkapitányság vagy a NAV és a NISZ Zrt. számára. Ez még nem lett volna gond, ám kiderült, hogy mindezt úgy tette, hogy az ügyben érdekeltté tett viszonteladóknak a Microsoft jelentős kedvezményt adott, ami viszont abszolút nem jelentkezett a végső vételárban, azaz a vevők a teljes árért vásárolták meg azokat. Hogy, hogy nem, de az amerikai hatóságok gyanúja szerint az így létrejött különbözet korrupciós célokat szolgált.

Hadházy: A magyar rendőrség is érintett a Microsoft-botrányban | Magyar Hang

Az eddig mélyen hallgató magyar ügyészség első körben feljelentés-kiegészítést rendelt el az ügyben, és eddigi passzivitásukat azzal magyarázták, hogy hivatalosan náluk senki sem tett feljelentést. Most azonban az amerikai igazságügyi minisztériumtól minden értesülést bekértek, amit meg is kaptak, így az általuk kiadott sajtóközlemény szerint elemezték a dokumentumokat, és elrendelték az ügyben a nyomozást. De azt azért hozzátették, mindezt azért rendelték el, mert „a büntetőjogi felelősség, és megléte esetén a személyre szóló megalapozott gyanú csak büntetőeljárás keretében tisztázható”.