Nyomozás Orbán olasz útja kapcsán: reagált a Központi Nyomozó Főügyészség

Nyomozás Orbán olasz útja kapcsán: reagált a Központi Nyomozó Főügyészség

Képünk csak illusztráció. A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök az Edi Rama albán kormányfővel tárgyalásuk után közösen tartott sajtótájékoztatón Tiranában 2023. június 16-án (Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán)

Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

– Váratlan fordulat: a bíróság utasította az ügyészséget, hogy nyomozzon Orbán pisai kiruccanása ügyében – mint megírtuk, erről számolt be róla Hadházy Ákos független országgyűlési képviselő közösségi oldalán vasárnap. Az ügyre pár órával később reagált a Központi Nyomozó Főügyészség is, amely szerint a bíróság és az ügyészség egybehangzó álláspontja szerint a miniszerelnök pisai utazásánál nem történt hivatali visszaélés, illetve a honvédségi repülőgép rendelkezésre bocsátása által hűtlen kezeléssel összefüggésben kötelességszegés. – A bíróság a költséghatékonyság vizsgálatát tartja még szükségesnek – szögezték le.

A Központi Nyomozó Főügyészség közleményében arról írt, Hadházy Ákos hivatali visszaélés bűntette és hűtlen kezelés bűntette miatt tett feljelentést Orbán Viktor miniszterelnök pisai utazásával összefüggésben. Ám a Budapesti Regionális Nyomozó Ügyészség a feljelentést – feljelentés kiegészítésének elrendelését követően – bűncselekmény hiányában elutasította; a határozattal szemben a feljelentő felülbírálati indítványt nyújtott be.

– A felülbírálati indítványt elbíráló Budai Központi Kerületi Bíróság a végzése indokolásában hosszasan idézte egyetértően az ügyészség határozatában kifejtetteket. Megerősítette azt az ügyészségi álláspontot, mely szerint hivatali visszaélés sem a miniszterelnök, sem pedig más személy részéről nem valósult meg. A hűtlen kezelés tekintetében a Magyar Honvédség mint vagyonkezelő felelőssége vizsgálható. A bíróság – ugyancsak egyetértve az ügyészséggel, egyúttal cáfolva a feljelentő állításait – rögzítette: a honvédségi repülőgép személyvédelmi feladatok ellátására történő biztosítása megfelel a jogszabályoknak, mindez a vagyonkezelő részéről kötelességszegésnek nem minősül – fejtették ki.

A közlemény szerint bíróság annak tisztázását tartja még szükségesnek, hogy a biztonsági előírások miként viszonyulnak a költséghatékonyság igényéhez, milyen jogszabályi előírások alapján előzik meg őket. A büntetőeljárásról szóló törvény szabályai szerint a bírói álláspont vizsgálata törvény erejénél fogva csak nyomozás útján lehetséges.

A közlemény azzal zárult: a jogintézmény hatálybalépése óta ez a harmadik felülbírálati indítvány, amelyet a Budai Központi Kerületi Bíróság elbírált. A korábbi két esetben a bíróság a felülbírálati indítványok elutasítása mellett minden tekintetben egyetértett azzal, hogy nincs helye nyomozásnak.