Október 23-án felvonulással emlékeznek a szabadságra az SZFE polgárai, a tanárok folytatják a sztrájkot

Október 23-án felvonulással emlékeznek a szabadságra az SZFE polgárai, a tanárok folytatják a sztrájkot

Tiltakozás a színművészeti egyetemnél (Fotó: Magyar Hang/Malatinszky Dávid)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A tanköztársaságot betiltani nem lehet – hangzott el a Színház- és Filmművészeti Egyetem hallgatóinak és tanárainak sajtótájékoztatóján szerdán, az intézmény Vas utcai épülete előtt. – Ez egy eszme, amelynek égisze alatt az egyetem minden polgára egyenlő. Nincsenek vezetők és nincs képviselet.

Kiállunk az egyének felelősségre vonása ellen. Senki sem kényszerítheti lojalitási nyilatkozat megtételére sem a hallgatókat, sem a munkavállalókat – fogalmazott az egyetem egyik diákja. Szavait Szarka Gábornak, az SZFE frissen kinevezett kancellárjának címezte, aki korábban bejelentette, minden hallgatót és dolgozót arra kérnek, nyilatkozzon, melyik oldalon áll.

A szenátus szeptember eleji lemondásával a jogfosztottság ellen tiltakozott – folytatta a diák. – Egy szenátus jogkörök nélkül olyan, mint egy egyetem hallgatók nélkül, értelmetlen – tette hozzá.

– Miközben az illegitim vezetők az aggodalmukat fejezik ki az oktatás biztosítása és színvonala miatt, immáron gyakorlati eszközzel is veszélyeztetik a tanulást – mondta egy másik hallgató. Emlékeztetett, este hat órától reggel hétig megszüntették az internetelérést, holott ebben az időszakba tanórák zajlanak, a kollégisták pedig fizetnek az internetért az egyetemnek.

Hozzátette, zsarolással kényszerítik a munkatársakat, hogy ne engedjék be a diákokat az osztálytermekbe. – Az eseményről készülő közösségi dokumentumfilm ellehetetlenítése érdekében megtiltották a hang- és képfelvételek készítését egy olyan intézményben, ahol filmes képzés zajlik.

– Eddig sem voltak illúzióik, de most már világos, hogy ez a hatalom sem párbeszédre, sem belátásra nem képes – hangzott el. Az SZFE polgársága 2020. október 23-án megemlékezést tartanak szabadságról, bátorságról, a közös kiállás erejéről. Délután négykor a Műegyetem rakpartról indulva vonulnak az Urániáig, ezzel emlékezve arra, „mi mindent lehet elérni, ha együtt cselekszünk.”

Csató Kata, az SZFE sztrájkbizottságának ügyvivője elmondta, Szarka Gábor október 12-én írásban kérte a sztrájkolók névsorát. Az ügyvivő a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hivatal korábbi döntésére hivatkozva hangsúlyozta, a személyes adatokat tartalmazó dokumentumokat kizárólag a bérszámfejtést végző munkatársaknak adhatja át, és számukra is csupán a bérszámfejtés idejére, azt követően a névsort meg kell semmisíteni. Vagyis adatvédelmi okokból a sztrájkolók adatait nem adják át Szarka Gábornak.

Németh Gábor író, dramaturg, az egyetem oktatója beszédében kiemelte, bár Szarka Gábor az SZFE nevében tiltotta be a tanköztársaságot, és ezzel több száz ember munkáját nyilvánította magántevékenységnek, ő maga nem az SZFE, az „SZFE mi vagyunk”. Hozzátette, a tanköztársaságnak nincsenek képviselői, ötletgazdaként ő a felelős a tanköztársaságért, ha Szarka Gábor bűnbakot keres, személyében megtalálta.

Az SZFE modellváltása miatt tiltakozó hallgatók augusztus utolsó napján foglalták el az egyetem Vas utcai épületét, azóta tart a blokád. Az intézmény szenátusa a Vidnyánszky Attila vezette kuratórium elleni tiltakozásul szeptember elején lemondott, később a munkavállalók egy része sztrájkba lépett, és a hallgatókkal együtt tanköztársaságot alapított, amely a kuratóriumtól függetlenül elindította az oktatást. Az egyetem élére kinevezett új kancellár, az egykori gépesített lövészből lett intézményvezető, Szarka Gábor többször megkísérelt bejutni az épületbe, ám a diákok sorfala mindannyiszor megakadályozta ebben. Az új vezetés ultimátumot adott a hallgatóknak, és a tanároknak is, a maga részéről befejezettnek tekintve a tanköztársaságot. Szarka Gábor egy interjúban arról beszélt, az arctalan tömeg szétzúzza az egyetemet, és ezt az anarchiát be kell fejezni.