Online is szervezhető nyelvvizsga

Online is szervezhető nyelvvizsga

Állami nyelvvizsga-bizonyítvány (Fotó: Magyar Hang)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A számítógépes nyelvvizsgák lebonyolítására érvényes engedéllyel rendelkező vizsgaközpontok az országos veszélyhelyzet idejére akkreditációjuk online vizsgáztatással való kiegészítését kérelmezhetik az Oktatási Hivatalnál (OH) annak érdekében, hogy a koronavírus-járvány idején is biztosított legyen a nyelvvizsgázás lehetősége – írja szerda délutáni cikkében az Innovációs és Technológiai Minisztériumra hivatkozva a koronavírus-járvánnyal kapcsolatos tájékoztatásra létrehozott kormányzati honlap.

Mint megjegyzik: „Az április 10-én megjelent kormányrendelet alapján a veszélyhelyzet idején az arra alkalmas vizsgaközpontok online módon is szervezhetnek nyelvvizsgát. Az elektronikus vizsga lehetősége az egészségügyi kockázatok növelése nélkül segíti elő, hogy a tanulók többletpontokhoz juthassanak a felvételi eljárásban.”

Idézik Schanda Tamást, aki a rendelkezéssel kapcsolatban hangsúlyozta: „A legfontosabb, hogy a kialakult járványhelyzetben ne érje hátrány a továbbtanulni szándékozó tanulókat, akik otthonról, közvetlen kontaktus nélkül letehetik a nyelvvizsgát.”

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium miniszterhelyettesét, parlamenti és stratégiai államtitkára emlékeztetett, hogy a vonatkozó rendelet értelmében, akár az írásbeli, akár a szóbeli résznyelvvizsga teljesítése – amennyiben az ebben a tanévben történik – a pontszámításnál komplexnek számít, így az online vizsgázók az idei felsőoktatási felvételi eljárás során jogosulttá válnak a többletpontra.

Eltörlik a diplomához szükséges nyelvvizsga-kötelezettséget | Magyar Hang

Nagyjából 60 ezer idén végző hallgató esetén könnyíti meg ez a diplomaszerzés feltételeit.

A nyelvvizsgaközpontok elektronikus úton nyújthatják be az akkreditációs kérelmet, amelyet az OH soron kívül, legfeljebb 8 napos eljárás során elbírál. A központnak az akkreditációs szabályozáson túl biztosítania kell az elektronikus nyelvvizsgák szabályszerű lebonyolításához, a vizsgázók biztonságos beazonosításához szükséges technikai feltételeket is.

A nyelvvizsgákkal kapcsolatban egyébként korábban lapunk is beszámolt arról, hogy Palkovics László innovációs és technológiai miniszter bejelentése alapján mind a korábban abszolvált hallgatók esetén, mind a felsőoktatásban idén végzők esetén eltörlik a járványügyi vészhelyzet miatt a nyelvvizsga-kötelezettséget.