Orbán Viktor: Az ezeréves magyar államról ne mondják meg a szlávok, hogy mi kik vagyunk

Orbán Viktor: Az ezeréves magyar államról ne mondják meg a szlávok, hogy mi kik vagyunk

Orbán Viktor a Kossuth rádióban 2024. február 2-án (Fotó: Orbán Viktor / Facebook)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Cikkünk frissül

Valóban a kulcskérdés itt a béke, de nem állunk jól, merthogy Brüsszel a háború lázában él, és minden a háború körül forog. Szerintünk viszont mindennek a béke körül kellene forognia – mondta Orbán Viktor a Kossuth rádióban péntek reggel.

Szerinte naponta halnak meg ezrek a fronton, és nem látni a háború végét, de a mi álláspontunk világos, nem fogunk fegyvert szállítani és pénzt sem adunk erre. Vagyis Ukrajna a most megszavazott 50 milliárd eurót sem a fegyvervásárlásra kapta, hanem arra, hogy a csődbe jutott ukrán állam ne omoljon össze, mert a gazdaságuk már lélegeztetőgépen van, ha az európaiak és amerikaiak nem küldenek pénzt, be kell zárniuk a boltot, nincsenek nyugdíjak, nincsenek kórházak. A nyugatiak azt gondolják, hogy minél inkább telik az idő, annál inkább javul az ukránok helyzete, de a magyar kormányfő szerint  az idő az oroszok oldalán van. Az a veszély fenyegette Magyarországot, hogy 26-an megállapodnak nélkülünk, és elveszik a magyarok pénzét, és azt küldik Ukrajnában, de ezt sikerült megakadályozni, ezért siker számára, hogy meg tudott a nagyokkal állapodni arról, hogy ez nem fordulhat elő. Arra is kitért, a legnehezebb az volt, hogy gazdatüntetések voltak Brüsszelben, és ahol ő aludt, az ablaka alatt körülbelül 200 traktor állomásozott, tülköltek és magnóról marhabőgéseket játszottak be, úgyhogy 10 percenként felébredt és lényegében úgy ment tárgyalni, hogy egy éjszakája hiányzott. Ez szerinte nem volt jó ómen. Arra is kitért, a magyar baloldal háborúpárti, talán még a magyarok pénzét is odaadták volna az ukránoknak. 

A műsorvezető kérdésére, hogy hogyan jutottak el az uniós tagországok a fegyverküldés lehetőségéig, arra Orbán azt mondta, ha történész lenne, ezt választaná disszertációja témájának. Szerinte van ennek egy természetes lelki folyamata, egy idő után az ember elkezd azonosulni azzal, akit támogat. – Egyszer csak arról kezdtek beszélni, hogy az ukránok kértünk harcolnak, ami szerintem teljes félreértés – mondta. Szerinte a német sajtóban világháborús hangulat van, holott Nyilvánvaló, hogy az oroszok az ukránokat se tudják legyőzni egyelőre. – Ki az a marha, aki ilyen körülmények között hogy a kisebbel nem bán el, neki megy az utca legnagyobb fiújának, a NATO-nak? – tette fel a kérdést. Szerinte idővel azoknak a hangja lett erősebb, akikre Amerika képes nyomást kifejteni. – Egy dolog biztos, béke akkor lesz, ha Brüsszelben változás lesz – mondta.

 „Az sem lesz kellemes, amit mi okozunk nekik”

Szerinte Ukrajna mellett más konfliktusok is vannak Brüsszellel, ott a migráció kérdése vagy a gender. – Ők beküldik ezeket a gyanús identitású szexaktivistákat az iskolákba, hogy a gyerekeknek felvilágosító előadásokat tartsanak nekem a hátamon a szőr áll fel ettől – mondta. Szerinte bár a brüsszeliek huszonhatan vannak, mi meg egyedül, de ha nincs megegyezés, ők tudnak kárt okozni, „de az sem lesz kellemes, amit mi okozunk nekik”. Persze szerinte ezt mindenki szeretné elkerülni. – Én elmentem a falig – állította Orbán Viktor kifejtve, ha ez a megállapodás nem jön létre, és Magyarország vétózik, akkor megegyeztek volna 26-os körben, elküldik a pénzt Ukrajnának és elveszik a magyarok pénzét. Ezt mindenki el akarta kerülni szerinte. 

Arról is szó esett, hogy a miniszterelnök járt a gazdatüntetéseken, ha akarta volna se tudta volna elkerülni, mert elállták a szállodája kapuját. – Rögtön beléjük botlottam, nem volt ellenemre, falusi gyerek vagyok, értem, a gazdák miről beszélnek, a traktoros világot is értem, csináltam eleget gyerekkoromban – mondta. Szerinte a külföldi gazdáknak ugyanazok a sirámaik vannak, mint a magyar gazdáknak, Brüsszel olyan szabályokat hoz, ami egyre drágábbá teszi a termelést számukra. – Tőlem azt kérték, hogy blokkoljuk az ukrán szállítmányokat, ha már Brüsszelnek nincs ennyi esze – mondta kifejtve, hogy az olcsó ukrán gazdasági termékek beengedése az unióba ellehetetleníti az itteni termelőket. 

A magyar-ukrán viszonyról is szó volt, megkérdezték Orbánt, hogy mit szól ahhoz, hogy Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter szerint Orbán és Szijjártó sem oroszpárti, hanem magyarpárti. – Nem érdekel a véleményük ebben a tekintetben. Oda nem süllyedhet Magyarország, hogy Magyarország miniszterelnökéről és külügyminiszteréről más mondja el, hogy milyen (..) Ilyen nincs, szuverén ország vagyunk, nem tartunk igényt az ukránok kóserpecsétjére. (...) Jól nézünk ki, az ezeréves magyar államról ne mondják meg itt nekem a szomszéd szlávok, hogy mi kik vagyunk, majd mi azt eldöntjük – fejtette ki. Szerinte lehet hogy ők ezt barátságos gesztusnak szánták, de egy önbecsüléssel rendelkező országnak ilyet nem lehet mondani, mert mi ezt figyelmen kívül hagyjuk. Természetesen Magyarország a magyaroké. De ő arra kérte „Pétert”, mert tudta, hogy ilyesmi is fog történni, hogy ne sértődjön meg, és ne úgy reagáljon arra, ahogy most Orbán teszi, hanem legyen udvarias. 

Címkék: Orbán Viktor