Orbán Viktor: Lázmérés lesz az iskolákban, hatósági árasak lehetnek a tesztek

Orbán Viktor: Lázmérés lesz az iskolákban, hatósági árasak lehetnek a tesztek

Orbán Viktor miniszterelnök interjút ad a Jó reggelt, Magyarország! című műsorban a Kossuth rádió stúdiójában 2018. december 7-én (Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Hatósági árassá tenné a kormány a koronavírus-teszteket, legalábbis erről kért egy szabályozást Orbán Viktor. A miniszterelnök a Kossuth rádióban beszélt a friss intézkedésekről, egyértelművé téve azt is, hogy az ország nem fog újra leállni. A kormányfő ismét odaszúrt egyet Karácsony Gergelynek is.

A vírus első és második hulláma számos ponton különbözik, a védekezés is különbözni fog, de van közös pont: a betegség elsősorban az időseket fenyegeti – erről beszélt Orbán Viktor szokásos péntek reggeli rádióinterjújában annak kapcsán, hogy a fővárosi Kamaraerdei úti idősotthonban többen is megbetegedtek. A miniszterelnök hangsúlyozta, hogy az intézmény a fővároshoz tartozik, ezért Karácsony Gergely főpolgármesternek kell tennie a dolgát és elvégezni a feladatát. – A Kamaraerdei úti idősotthon nem olyan mint egy biciklisáv felfestése, nem babra megy a játék, kellő komolyságot kérek mindenkitől – fogalmazott.

Orbán Viktor szavai szerint tudtuk, hogy a második hullám másmilyen lesz, mint az első, ezért a haditervet is másként kellett elkészíteni. Ehhez tudni kellett, hogy az emberek a korlátozásokból mikben tudnak egyetérteni, a nemzeti konzultációból pedig ez kiderült. – Az emberek azt akarják, hogy Magyarország működjön, nem engedhetjük meg, hogy a vírus újra megbénítsa az országot – fogalmazott a kormányfő, hozzátéve, a cél nem az, hogy mindenki maradjon otthon, hanem, hogy az ország működőképes maradjon.

Az iskolák kapcsán a miniszterelnök arról beszélt, hogy általános bezárás nem lesz: ha egy iskolában felüti fejét a betegség, akkor a fertőzöttet, esetleg az osztályt kell elszigetelni. Ha ez „nem segített”, akkor kell csak az adott iskolát leállítani, de a gyerekek felügyeletéről úgy is gondoskodni kell.

A kormány néhány döntést már hozott:

  • Az idősek érdekében az idősotthonokat és a kórházakat le kell zárni és a látogatási tilalomnak, ha kell, rendőri erővel is, de érvényt kell szerezni
  • Az iskolába történő belépéskor elrendelték a kötelező hőmérséklet-ellenőrzést
  • Ingyen kell biztosítani az influenza elleni oltást annak, aki kéri

– Kiadtam azt utasítást is, hogy rövid időn belül kérek egy szabályozást, hogy hatósági árassá tudjuk tenni a teszteket – fogalmazott a kormányfő.

A miniszterelnök egyúttal felidézte korábbi vállalásukat, miszerint annyi munkahelyet fognak létrehozni, amennyit a vírus megszüntetett. Most ott tartunk, hogy többen dolgoznak, mint idén januárban. – Ez nem magától történt, ehhez meg kellett hozni bizonyos intézkedéseket – fogalmazott, majd rátért a turizmusra, ami márciusban „katasztrofális helyzetbe került”. Ezen a területen is hoztak döntéseket, teremtettek az embereknek lehetőséget arra, hogy belföldi turizmusban vegyenek részt. – A vidéki Magyarországon ez működik – mondta. A főváros ugyanakkor más, Budapesten a turizmus a külföldiekre épül, „még szerencse, hogy van a fővárosnak több mint 100 milliárd megtakarított pénze, amit még Tarlós István takarított meg, most ebből 50-60 milliárd forintot könnyen fel tudnak használni”.

Szombaton kora reggel fog ülésezni az operatív törzs, utána pedig a gazdasági kabinet. A következő hetekben így egymás után fogja meghozni a kormány a járványügyi intézkedéseket. – Meg vagyunk győződve arról, hogy tudjuk, hogy mit kell tenni – mondta Orbán Viktor. Azt is közölte, hogy „ismét visszamegy Facebook-huszárnak”, és gyakrabban jelentkezik majd a közösségi oldalon egy-egy intézkedést bejelenteni.

Annak kapcsán, hogy lesz-e erre elég pénz, a kormányfő úgy fogalmazott, hogy dolgoznak ezen, bár elismerte, a költségvetés hiánya nem néz ki jól. A magyar gazdaság iránti bizalom ugyanakkor szavai szerint rendkívül erős elsősorban itthon, ha kibocsátanak egy lakossági kötvényt, az emberek megveszik. – Ne felejtsük el, hogy a magyar készpénzállomány a családoknál soha nem volt olyan magas mint most, van otthon pénz – mondta, hozzátéve, hogy ezeket szeretnék mozgósítani. – Miért kellene nekem Soros Györgyöt vagy külföldi bankárokat nyereséghez juttatnom az állampapír-vásárlásokon keresztül, ahelyett, hogy a Kovács bácsinak meg a szomszédoknak adnánk lehetőséget, hogy ő vásároljon papírt, a kamat inkább nála legyen – összegezte.

Orbán Viktor beszélt arról is, hogy csütörtökön beszélt Donlad Trumppal, éppen a konyhában volt, amikor felhívta az Egyesült Államok elnöke. A miniszterelnök személy szerint szurkol is neki, hogy megnyerje a választást.