Orbán Viktor: Lezárjuk a határokat, új költségvetés kell

Orbán Viktor: Lezárjuk a határokat, új költségvetés kell

A képviselők szavaznak az Országgyűlés plenáris ülésén 2019. december 10-én. Középen, az első sor előtt, jobbról Orbán Viktor miniszterelnök (j), mellette Semjén Zsolt nemzetpolitikáért felelős miniszterelnök-helyettes (j2) és Kövér László, az Országgyűlés elnöke (j3) (Fotó: MTI/Illyés Tibor)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Orbán Viktor miniszterelnök napirend előtti felszólásával kezdődött a parlament hétfői ülése. A miniszterelnök elmondta, hogy 1990 óta nem volt veszélyhelyzet Magyarországon, most viszont egy láthatatlan ellenséggel állunk szemben, ami ellen nincs vakcina, terjedését nem lehet megállítani. 37 világcég dolgozik az ellenszer kidolgozásán szerte a világon - közölte.

Minden ország maga védekezik, nincs globális stratégia - mondta. Elsősorban a szomszédos országokkal konzultálunk, kapcsolatban vagyunk az uniós országokkal, de a felelősség a mienk, a döntéseket nekünk kell meghoznunk.

Össze kell fognunk, ebben a helyzetben a nemzeti összefogás útját járjuk, erre kérek mindenkit - jelentette ki Orbán Viktor, aki szerint hosszú lesz a védekezés. Az egészségügyi és a rendvédelmi dolgozók munkáját megköszönte a kormányfő, és arra kért mindenkit, hogy támogassák munkájukat.

Köszönetet mondott az állampolgároknak, hogy fegyelmezetten állnak hozzá a rendkívüli helyzethez.

Egyedi, csoportos és tömeges megbetegedések vannak, ez a három fázisa a járványnak - hangsúlyozta. Magyarország az első fázisban van, de jön a második. Egyetlen esélyünk jelenleg a vírus terjedésének megfékezése.

Emiatt rendkívüli jogrendet vezettek be, beutazási tilalmakról döntöttek. Intézménylátogatási tilalom van, oktatási korlátozások vannak, távoktatásra állt át az ország, konténerkórházat építenek.

Beszámolt az operatív törzs mai döntéseiről is, amelyek a következők:

  • Magyarország határait lezárják a személyforgalom elől, csak magyar állampolgárok léphetnek be.
  • A sporteseményeket betiltják, csakúgy a mozikat, múzeumokat.
  • Az éttermek, kávézók és üzletek 15 óráig tarthatnak nyitva, kivételt képeznek az élelmiszer üzletek, a patikák és a drogériák.
  • Az önkormányzatokat kötelezik az idős emberek ellátásának megszervezésére.

Egyes gazdasági szektorok már most bajban vannak, az akciócsoport Máger Andrea miniszter asszonnyal a munkahelyek megvédésére összpontosít. Nagyon komoly krízis léphet fel a munka világában Magyarországon - mondta a kormányfő.

A költségvetés minden szinten újra kell tervezni, ez Varga Mihály pénzügyminiszter feladata.

Szabó Tímea a Párbeszéd képviselője szerint karcsú volt a kormányfői beszámoló. Kitért Kovács Zoltán, nemzetközi kommunikációért és kapcsolatokért felelős államtitkár vasárnapi sajtótájékoztatójára, amely szerinte arrogáns volt és rontott a helyzeten. A költségvetési átcsoportosításoknál nem érti, hogy 18,5 milliárd forintból miért csak 2,5 milliárdot különítettek el az egészségügyre. Szerinte sokan nem tartják be a járványügyi előírásokat.

Tóth Bertalan, az MSZP elnöke hangsúlyozta, a legfontosabb a magyar emberek biztonsága és egészsége, a munkahelyek védelme. Az elmúlt évek centralizációs folyamatát tekintve csak a kormány tud minden döntést hozni, a felelősség a kormányé és személyesen a kormányfőé - mondta.

Kifejtette, támogatnak minden intézkedést, ami az első pontban foglaltakat támogatja. De nem tud szó nélkül elmenni Kovács Zoltán - miként fogalmazott - "fekete öves arrogancia mester" működése mellett, amely a bizalom ellen hatott.

A tesztek számának növelését szorgalmazta, a védőeszközök terjesztésének erősítését, hogy az orvosi kamarára partnerként, ne ellenségként tekintsenek. Czunyiné Bertalan Judit mit tette az oktatás digitalizációjáért? - kérdezte a politikus, aki szerint finoman szólva is ellentmondó híreket hallani ezzel kapcsolatban.

Jakab Péter a Jobbik frakcióvezetője szerint az ország immunrendszere vizsgázik és nem állunk jól. Az egészségügy és az oktatás rendbetétele helyett propagandával foglalkoztak az elmúlt években és nem tudnak átállni most a válságüzemmódra. Templomrenoválásra és az opera rekonstrukciójára csoportosítanak át, a kormányfő pedig Moldovába utazik - kritizált a jobbikos politikus a kormány munkáját.

Szerbiában béremelés van, nem csak szavak - mondta Jakab, aki szerint vissza kell hívni pozíciójából Kásler Miklóst, az Emberi Erőforrások Minisztériumának vezetőjét, mert alkalmatlan.

Garantálni kell a munkavállalók bérkifizetését. Szerinte a költségeket - amelyek hatalmasak lesznek - az államnak, a multiknak, az oligarcháknak kell viselniük.

Arató Gergely, a Demokratikus Koalíció részéről arról beszélt, hogy lassan és gyengén reagált a kormány a járványra. Kevés adatot közölnek szerinte a betegekről. Közölte, a társadalmi érintkezés minimalizálni kell, ebben a most bejelentettek előrelépést jelentenek.

Ő is több tesztet követelt, minél szélesebb körben és minél hamarabb meg kell ezeket csinálni. Az egészségügyben dolgozók védelméről gondoskodni kell, sokan közülük megfelelő védőruha nélkül dolgoznak.

A munkából kiesettek támogatása, és a munkaadók támogatása is kiemelt feladat - hangsúlyozta Arató Gergely.

Keresztes László Lóránt (LMP) sok mindennel egyetértett, amit Orbán Viktor mondott. Minden eszköz a kormány kezében van - mondta. Ugyanakkor a konstruktív együttműködés elengedhetetlen feltétele a kommunikáció. - Állítsák le az ostoba politikai propagandát - kérte a politikus, hozzátéve, ne engedjék a sajtó elé Kovács Zoltánt.

Nincs olyan szigorú intézkedés, amit most ne lehetne meghozni - jelentette ki Keresztes, aki szerint 600 milliárdos átcsoportosítás kell.

Harrach Péter (KDNP) szerint az ellenzéki felszólalások alapján felcsillant a reménye a politikai csatározásokon való túllépés lehetőségének, de - tette hozzá - pártpolitikai szempontok is elhangzottak. Közölte, most nincs helye pártpolitikának, mint ahogy a provokációnak se (ezt Kovács vasárnapi sajtótájékoztatójára reagálva jelentette ki).

Az iskolabezárások kapcsán Harrach kijelentette, hogy kezdettől fogva ők azt mondták, hogy ez szükséges, bár szerinte amellett is lettek volna érvek, hogy még folytatódjon az oktatás.

Kocsis Máté (Fidesz) is köszönetet mondott a rendvédelmi és egészségügyi dolgozóknak, bár tisztában van vele, hogy a neheze csak most jön. A frakcióvezető kitért arra, hogy soha nem látott kihívás előtt áll az ország, és ehhez a feladathoz az Országgyűlésnek is fel kell nőnie. Szerinte a hétpárti megbeszélések konstruktív légkörben zajlottak, amit üdvözölt.

Szorgalmazta a politikai erők összefogását, hogy mindenki szóljon a szimpatizánsainak a teendőkről. Ez nem a személyeskedés ideje, fordult Jakab Péterhez, mint ahogy - és ebben egyetértett az ellenzéki felszólalókkal - nem is az arrogancia ideje.

Orbán Viktor viszontválaszában elmondta, minden pozitív észrevételt köszön, de kifejtette csalódását a pártpolitikai szempontok hangoztatása miatt. - Az szamárság, hogy a kormány meg tudta volna akadályozni a vírus betörését, ilyen alapon nehéz együttműködni - reagált Arató Gergely felszólalására.

Védőfelszerelések kapcsán kijelentette, az egészségügyi dolgozók védelme az elsődleges feladat, hiszen Olaszországban például 10 százalékuk fertőződött. A rendőrségi tisztjelöltek, és az egészségügyi felsőoktatásban résztvevők is behívhatók és mozgósíthatók, ha szükséges - mondta.

A munkavédelem terén a munkában tartás biztosítása a legfontosabb feladat, nem az, hogy a munka világából kiesetteket támogassuk.

Az iskolákban meg kellett szervezni a gyermekmegőrzést, mert vannak olyan szülők, akik nem tudnak otthon maradni.

Szerinte a centralizálás ebben az esetben, mármint a járvány idején, kifejezetten előny - reagált Tóth Bertalan szavaira.

Az orvosi kamara javaslatait ismerik, amit meg tudnak valósítani, azt megteszik. Megvédte Czunyiné Bertalan Juditot, aki szerinte jó munkát végzett. - Köszönjük szépen - jelentette ki.

Minden évben 770 milliárddal többet költenek az egészségügyre - mondta a miniszterelnök. Közölte, kifejezetten jó, hogy egy volt intézményvezető ül a miniszteri székben Kásler Miklós személyében, mert neki napi gyakorlata van a kórházirányításban.

Nem megszorításokat akar, hanem gazdaságélénkítést, a beruházásokat nem állítják le - jelentette ki Orbán Viktor.

Teszteléssel szerinte azt nem lehet megoldani, hogy megelőzzék a betegséget, de egyetért vele, hogy gyorsítani kell. Ettől függetlenül az egyszeri teszt sem bizonyíték, mert elsőre lehet, hogy nem, másodikra sem, csak harmadikra mutatja ki a fertőzést.

Hangsúlyozta, gyorsuló ütemben jön a vírus, most jönnek a nehéz idők. Érthető, ha az emberek idegesek, talán zavarodottak, de mindenképpen bizonytalanok - mondta, hangsúlyozva, ilyenkor higgadtságra, nyugalomra van szükség és ezt várja el a képviselőktől is.