Orbán Viktor: Merem vállalni a felelősséget, hogy 99 százalék feletti az esélye, az egészségügy működőképes marad

Orbán Viktor: Merem vállalni a felelősséget, hogy 99 százalék feletti az esélye, az egészségügy működőképes marad

Orbán Viktor miniszterelnök interjút ad a Jó reggelt, Magyarország! című műsorban a Kossuth rádió stúdiójában 2018. december 7-én (Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Öt százalékra csökkenhet az elvitelre szánt ételek áfája – jelentette be Orbán Viktor a Kossuth rádiónak adott szokásos péntek reggeli interjújában. A miniszterelnök leszögezte azt is, vállalja a felelősséget azért, hogy a szigorítások bevezetése után az egészségügy működőképes marad.

Sokat nem aludtam, a meccs későn ért véget, reggel hat órától pedig már operatív törzs ülése volt, de „vigye kánya”, végre történt valami jó – így kommentálta Orbán Viktor, hogy tegnap este a magyar válogatott győzni tudott és kijutott a részben hazai rendezésű EB-re. Szavai szerint nem egyszerűen futballmeccs, hanem harc volt, „vikingeket harcban legyőzni, pedig nagy dolog”.

A koronavírus-járványra rátérve a miniszterelnök megismételte, hogy minden technikai eszköz rendelkezésre áll – lélegeztetőgép, ágyak, maszkok, védőfelszerelés –, „de ember annyi van, amennyi”. Azt pedig meg lehet nagyjából becsülni, hogy változatlan állapotok mellett mennyi beteget tudnak úgy ellátni, hogy esélyük maradjon a gyógyulásra. – Nem mindegy, hogy egy orvosra és ápolóra mennyi beteg jut, amíg szakszerű ellátást kap, annak van egy felső határa – mondta, hozzátéve, hogy azt a határt vészesen megközelítettük volna vagy be is szakadt volna a födém, ha nem hoznak kijárási tilalmat is tartalmazó döntéseket. A kulcs ugyanis a kijárási tilalom, „amit senki sem szeret, a 14. nap környékén azért nagyon nehéz lesz”. A kormányfő szerint a döntéseket jó ütemben hozták meg. – Merem vállalni a felelősséget azért a mondatért, hogy 99 százalék feletti az esélye annak, hogy az egészségügy ennyi emberrel és ennyi ápolóval működőképes marad és minden magyar megkapja a tisztességes ellátást – fogalmazott.

Orbán Viktor elmondta, hogy 6600-nál is több ember van jelenleg kórházban, közülük 518-an vannak lélegeztetőgépen. Legutóbb a műszaki egyetem diákjait mozgósították arra, hogy ők „egyfajta taxisofőrként” szállítsák a medikus diákokat, akik leveszik a mintákat. Eddig 400 diákot vetettek be ezekre a munkálatokra és ez egy folyamatosan emelkedő szám. – Nagyszerű fiataljaink vannak – mondta. Az oktatásra is kitért a miniszterelnök, szavai szerint a rendszer szintén bírja a nyomást.

A vakcina is szóba került, a kormányfő szerint ebből a kérdésből nem szabad politikai ügyet csinálni, „hogy kelet vagy nyugat”. A kormány alapvetése, hogy minél több legyen az oltóanyagból. Miután az oltás nem lesz kötelező, mindenki eldöntheti majd, hogy miben bízik, egy amerikai cégben vagy másban. A kormány célja, hogy legyen választási lehetőség. – A dolgok nem állnak rosszul, a vakcina már a horizonton van, néhány hetet kell még kibírni. Lesz vakcina, még ha az elején kisebb mennyiségben is és akkor győzni fogunk a végén – fogalmazott. Arra kért mindenkit, hogy addig tartson ki.

A gazdaságra rátérve a miniszterelnök bejelentette azt is, hogy az elvitelre szánt ételek áfáját 5 százalékra csökkentik, az erről szóló kormányrendeletet még reggel aláírja. Orbán Viktor egyúttal „meredeknek” nevezte Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnökének javaslatát arról, hogy a társasági nyereségadó csökkenjen és az iparűzési adót a kkv-knak ne kelljen befizetnie, „de azért fel lehet rajta kaptatni, csak a kellő arányt kell megtalálni”. Ugyanakkor azt leszögezte, elkötelezett amellett jövőre érezhető mértékű adócsökkentés történjen, ha kell a központi költségvetés is vállalja ezt és ha kell az önkormányzati költségvetések is.

Kiderült az interjúból, hogy a miniszterelnök tegnap „hosszan tárgyalt” a német kancellárral az uniós költségvetésről és leszögezte neki, hogy „a magyarok pénzét nem lehet elvenni”. Elmondta, hogy amennyiben valóban elfogadják azt a jogszabályt, ami jogállamisági feltételekhez kötné az uniós kifizetéseket, akkor „az Európai Unióból Szovjetuniót csináltunk”. Ott volt ugyanis szokás, hogy támasztottak egy feltételt, aminek nem voltak objektív kritériumai, felállítottak egy bizottságot, amely ideológiai alapon számon kérte azokat, aki pedig nem állt be a sorba, megbüntették. – Ha elolvasom ezt a jogszabály-tervezetet, pontosan ugyanaz: objektív kritériumok nélkül, ideológiai alapon zsarolni akarnak országot jogorvoslati lehetőség nélkül – mondta.