Orbán Viktornak írt levelet Karácsony Gergely

Orbán Viktornak írt levelet Karácsony Gergely

Karácsony Gergely (Fotó: Végh László/Magyar Hang)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Nyílt levelet írt a főpolgármester Orbán Viktornak egy friss törvényjavaslat miatt, amely több józsefvárosi ingatlan kisajátítását tenné lehetővé.

Karácsony Gergely kezdésként felidézte a miniszterelnök hétfői parlamenti felszólalását, miszerint a kormány aránytalanul sokat ad Budapestnek. Ez ugyanakkor szerinte nem igaz, ráadásul egy friss törvényjavaslat ezt semmissé is teszi. A Semjén Zsolt által a napokban benyújtott tervezetre gondolt, amely „súlyos, embertelen, aljas és cinikus támadás Józsefváros és Budapest ellen”. Az elképzelés szerint ugyanis a kormány kisajátítana 10 józsefvárosi ingatlant és „utcára tenne 200 családot”. – Miniszterelnök úr, miért van az, hogy a kormánya mindig, és már megint a legelesettebbek kárára fitogtatja hatalmát? – tette fel a kérdést Karácsony Gergely, jelezve, hogy a józsefvárosi önkormányzat Pikó András vezetésével éppen felújította volna ezeket a házakat, új, emberhez méltó, kényelmes lakhatást alakított volna ki a rászoruló családok számára, fejlesztette volna a köztereiket és játszóteret épített volna. A főváros vezetése, Pikó Andrással, és a kerület országgyűlési képviselőjével, Jámbor Andrással közösen „minden jogi és politikai eszközt kész bevetni, hogy ezt az embertelen kormánytervet megakadályozza”.

A főpolgármester szerint ideje, hogy a miniszterelnök megértse, Budapest nem eladó, nem kisajátítható, Budapest nem elfoglalható. Felidézte, hogy a kormányzati kisajátítás több tervét már megakadályozták: amikor el akarták adni a hajléktalanok kórházát, amikor kínai egyetemet akartak Diákváros helyett, amikor el akarták venni a színházainkat, amikor el akarták vinni a Fővárosi Vízműveket.