Őshonos juhnyájat öletett le a hatóság

Őshonos juhnyájat öletett le a hatóság

Rackajuhok (Fotó: Dharma Lómenhely Facebook oldala)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Egy tavaly decemberi reggelen rendőrök, vadászok és kormányhivatali alkalmazottak csapata érkezett egy azonnal végrehajtható leölési határozattal Törteliné Breznay Klára festőművésznő 12,5 hektáros jakabszállási tanyájára, és két óra elteltével valamennyi birkája és kisbáránya – legalább hatvan racka juh – halott volt – írja a 24.hu. Rendőrök tartottak távol a tulajdonost mészárlás helyszínétől, miközben juhnyáját a közeli erdőben halomra gyilkolták. Ellentmondanak egymásnak a nyilatkozatok, hogy mi is történt valójában.

Az eljárást szomszédok és vadászok bejelentése alapján többek között azzal indokolták, hogy a villanypásztor nem működött, a juhok nem voltak nyírva és megjelölve, továbbá hogy az ellenőrzések alkalmával az ügyfél nem volt együttműködő.

Az események résztvevőinek elmondása alapján nem világos, hogy amint a hatóság állítja, méreginjekciókkal végezték ki az állatokat, vagy puskával lőtték őket agyon, ahogy néhány helybéli tudni véli.

A hatóság állítása szerint 2014 óta húzódó szabálytalanságok miatt hoztak határozatot az azonnali leölésről. A portál által megkérdezett szakértő szerint a felsorolt szabálytalanságok jó része nem állja meg a helyét, a juhok megjelölésének hiánya viszont valós probléma. Ugyanakkor irreálisnak tartja, hogy méreginjekcióval végezték volna ki az állatokat, hiszen egy birka megjelölése is komoly problémákkal járhat, nemhogy több tucat rémült állat beinjekciózása.

Korábban az idős nő lovait kobozták el a hatóságok, amit a bíróság később első- és másodfokon is jogszerűtlennek ítélt.

Az esetet Szabó Rebeka országgyűlési képviselő Facebook-bejegyzésben ítélte el, illetve közölte, hogy feljelentést tesz állatkínzás, valamint az állategészségügyi előírások megsértése és természetkárosítás gyanújával.

A képviselő kiemelte, hogy a juhok ráadásul a védett, őshonos magyar racka fajtához tartoztak. Külön felháborítónak tartja, hogy valós állatkínzási ügyekben a hatóságok hónapokig késlekednek és az állatok elkobzását az állatvédők csak nagy nehézségek árán tudják elérni, ám ebben az esetben a villanypásztor és a juhok füljelzőjének hiánya miatt az állategészségügyi hatóságok pillanatok alatt tudtak dönteni az állatok leöléséről.

– Mivel a cikkben leírtak szerint mind a juhok leölésének indoka, mind annak módja komoly kérdéseket vet fel, és mivel a rackajuh védett őshonos mezőgazdasági állatfajtának minősül, feljelentést teszek ismeretlen tettes ellen állatkínzás, az állategészségügyi előírások megsértése és természetkárosítás gyanújával – zárta bejegyzését Szabó Rebeka.