Összejöhet még a brexitalku?

Összejöhet még a brexitalku?

Brexitpártiak demonstrációja Glasgow-ban 2020. január 31-én (Fotó: Reuters/Andrew Milligan)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Megkezdte az Európai Bizottság a brexitmegállapodás gyors elfogadási folyamatának megszervezését, hogy azt január 1-től alkalmazni lehessen és már csak a megállapodás bejelentésének időzítése (szerda vagy csütörtök) a kérdés – írja a Portfólió a Reuters három diplomáciai forrásból származó értesüléseire hivatkozva.

A The Sun brit lap is úgy tudja, hogy lényegében megállapodás közelébe értek a felek, már csak az elektromos autók körüli viták tartják fel a végső alkut és vagy szerdán, vagy csütörtökön be is jelentik a tényleges megállapodást.

Röviddel ezt követően egy vezető uniós diplomata meg is erősítette a Reuters hírügynökségnek, hogy valóban küszöbön a megállapodás, és az akár szerda este meg is születhet, igaz később kiderült: azért még nem lehet ezt biztosra venni. 

Továbbra is bizonytalan tehát, hogy összejön-e karácsony előtt az alku, ha egyáltalán összejön valaha. Több jel mutatott arra, hogy a gyors alku nem lehetséges, mert számos kulcsfontosságú területen (mint a halászat, vitarendezés, egyenlő versenyfeltételek) még mindig nagyok a nézeteltérések. Ha lesz megállapodás, az Európai Parlament (EP) csak utólag tudja majd ratifikálni, mert idén már nincs plenáris ülése. Az egyelőre nem ismert, hogy az EP utólagos jóváhagyása miatt mi lesz a vámokkal és egyéb kereskedelmi akadályokkal, kivetik-e őket átmenetileg a felek egymásra vagy sem.

Eközben idehaza a rendőrség a honlapján tudatta, hogy jelen állás szerint 2021 januárjától hogyan változnak az Egyesült Királyság állampolgárainak Magyarországra való belépési szabályai a brexit következtében.

Az MTI összefoglalója szerint az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) kommunikációs szolgálata azt írja: az Egyesült Királyság állampolgárai és családtagjai tartózkodási jogát szabályozó 2020-as törvény alapján azok a brit állampolgárok és családtagjaik, akik 2020. december 31-e előtt érkeztek és tartózkodtak huzamosabb ideig Magyarországon, az uniós tagság folytán megszerzett jogaikat 2021. január 1-jét követően is megtarthatják. Kedvezményezetti státuszt igényelhetnek és kaphatnak, amelynek feltételeiről az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság honlapján (oif.gov.hu) olvashatnak tájékoztatást.

Az Egyesült Királyság azon állampolgáraira és a szabad mozgás jogával nem rendelkező családtagjaira, akik jövő januártól nem jogosultak a kedvezményezetti státuszra, azok a szabályok érvényesek, amelyek megtalálhatók a http://www.police.hu/hu/hirek-es-informaciok/hatarinfo/hataratlepessel-kapcsolatos-informaciok linken a „Nem az EU, Norvégia, Izland, Svájc vagy Liechtenstein állampolgárainak” szóló részben.

Az ORFK felhívta a figyelmet arra, hogy az Egyesült Királyság állampolgárai Magyarország területére vízummentesen utazhatnak be.

Mint ismert, az Egyesült Királyság 2016 júniusában tartott népszavazást követően 2017 tavaszán jelentette be kilépési szándékát az Európai Unióból, és 2020. január 31-én távozott a szervezetből.

2020. január 30-án az uniós tagországok kormányainak képviselőiből álló tanács is végérvényesen elfogadta a Brexit-megállapodást, ezzel uniós részről is befejeződött a kilépés jóváhagyási folyamata. A megállapodás január 31-én közép-európai idő szerint éjfélkor lépett hatályba, és kezdetét vette a december 31-ig tartó átmeneti időszak. Ez az időszak a két fél megállapodása nyomán meghosszabbítható lett volna, de idén júniusban Nagy-Britannia nem kívánt élni ezzel a lehetőséggel. Az uniós intézmények vezetői, valamint a brit miniszterelnök közös júniusi nyilatkozata szerint a londoni döntés értelmében a brit EU-tagság megszűnését biztosító megállapodás rendelkezéseivel összhangban az átmeneti időszak december 31-én véget ér.