Öt nap után lekerült a lélegeztetőgépről a vérplazma-terápiával kezelt beteg

Öt nap után lekerült a lélegeztetőgépről a vérplazma-terápiával kezelt beteg

Ápolónő egy lélegeztetőgépen lévő beteg mellett a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Központi Kórház és Egyetemi Oktatókórház járványkórházként működő Semmelweis Tagkórházának intenzív osztályán, az egyik elkülönítőben Miskolcon 2020. április 7-én (Fotó: MTI/Vajda János)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Idehaza is ígéretesen alakul a gyógyult emberből vett mintával kezelt betegek állapota. A Hvg.hu-nak adott szombati interjújában a vérplazma-terápia hatásosságáról beszélt Vályi-Nagy István, a Dél-pesti Centrumkórház főigazgatója. 

Mint elmondta, a kórházban elsőként itt alkalmazták Magyarországon ezt a kezelést. A főigazgató szerint a tapasztalatok azt mutatják, a lélegeztetőgépre szoruló betegeknél jelentősen le lehet így rövidíteni a lélegeztetés idejét, de önmagában nem mindenkinél elegendő a kezelés. A főigazgató részletesebben is beszámolt a két, vérplazmával kezelt beteg állapotáról. Egyelőre mindketten az intenzív osztályon vannak: egyikük felgyógyult, és levették a lélegeztetőgépről, a másik, idősebb beteg is jól van, őt is lassan ébresztik fel a mélyaltatásból.

Az eddigi tapasztalatok azt mutatják, hogy mind a vérplazmával kezelt, mind az innovatív gyógyszeres terápiában részesített betegeknél jelentősen megrövidül a lélegeztetési periódus – tette hozzá Vályi-Nagy István, ugyanakkor hangsúlyozta, hogy ez egy kísérleti terápia mindenütt a világon. 

Arra a kérdésre, hogy van-e elég donoruk, azt felelte, sokan vannak a gyógyult betegek közül, illetve a másik országos intézetnek, az Országos Korányi Pulmonológiai Intézetnek is számos betege van, akiket felgyógyulásuk után felkérnek arra, hogy hosszabb távon donorok legyenek. Mint hozzátette, akinek jó az immunválasza, attól 2-3 alkalommal is levehető plazma, már amennyiben önkéntesen alávetik magukat az eljárásnak.

Fontosnak tartotta még megjegyezni, hogy nem mindenki alkalmas donornak, főleg a fiatal és enyhe tünetes betegeknél figyelhető meg, hogy nincs megfelelő immunválaszuk. 

További részletek az interjúban olvashatók.