Paul Lendvai szerint Orbán Viktor a képmutatás mestere

Paul Lendvai szerint Orbán Viktor a képmutatás mestere

Orbán Viktor. (Fotó: Magyar Hang/Beliczay László)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Paul Lendvai magyar származású újságíró szerint a magyar miniszterelnök a képmutatás mestere. Ezt a Der Standban közölt heti kommentárjában fejti ki. 

Az újságíró szerint nem volna bölcs, ha túlbecsülnénk azoknak a pofonoknak a belpolitikai hatását, amiket a magyar kormányfő a múlt héten Strasbourgban, az Európai Parlament plenáris ülésén kapott. Amit a fejére olvastak ugyanakkor, az példátlanul kemény volt – fejti ki heti kommentárjában, amit a HVG.hu ismertetett. Ez szerinte fordulatot jelez az autoriter magyar rezsim és az európai intézmények vezetésének viszonyában. Hozzáteszi: korábban egyetlen bizottsági elnök sem fogalmazott ennyire élesen és személyre szabottan, főleg nem tagállami vezetővel kapcsolatban. Ugyanez vonatkozik a legfőbb pártcsaládok vezetőire, leszámítva a jobboldali-populista Patrióták frakcióját.

Lendvai szerint Ursula von der Leyen meglepő, átfogó támadást intézett, amit maró gúnnyal körített, így az égvilágon semmi sem maradt Orbánnak abból az állításából, hogy soros elnökként tisztességes közvetítőként járt el. Ilyen agresszív és ellenséges hangulatot 14 év alatt nem tapasztalt a magyar politikus, aki nem sokkal korábban még arról elmélkedett nyilvánosan, hogy Brüsszelt el kell foglalni és meg kell reformálni. Európa megosztója és Vlagyimir Putyin legjobb barátja kénytelen volt megfizetni az árát a „békemissziónak”, vagyis hogy a nyáron elment a moszkvai és a pekingi diktátorhoz, továbbá annak, hogy minden megkötés nélkül elengedett jó kétezer embercsempészt, de azért is, hogy nyomást gyakorol külföldi vállalatokra, illetve hogy rendszerének működése sérti az emberi jogokat. Különösen pikáns epizódnak számított Magyar Péter felszólalása – írja Lendvai. 

A Tisza Párt üstökösszerűen felbukkant vezére először a szemrehányások egész listájával szembesítette Orbánt, majd a politikushoz fordulva kijelentette: vége a rendszerének. Ezzel együtt hiba volna túlzott jelentőséget tulajdonítani a strasbourgi megleckéztetésnek, mert a hangsúlyozottan hazafias retorika, valamint az Ukrajna támogatása ügyében tanúsított visszafogottság ellenére Magyar és pártja idáig az ellenzéktől hódít el szavazókat. A Fidesz keménymagja ugyanakkor változatlanul issza a miniszterelnök szavait. Orbán ismét csak a képmutatás mesterének bizonyult, amikor a strasbourgi ülésteremben válaszolgatott a bírálatözönre. A nemzet védelmezőjének állítja be magát, akit támogatnak a földrész jobbos demagógjai. Donald Trump győzelmére alapoz, aki csodálja őt. Hogy a vetélytárs, a politikában egyelőre össze-vissza haladó Magyar Péter tovább erősödik-e a két év múlva esedékes választásig, azt nem lehet megjósolni – mutat rá Paul Lendvai.

Címkék: EU, Paul Lendvai, Orbán, Magyar