Pedagógus sztrájktárgyalás: „sokkal okosabbak nem lettünk”

Pedagógus sztrájktárgyalás: „sokkal okosabbak nem lettünk”

Totyik Tamás, a Pedagógusok Szakszervezetének elnöke és Nagy Erzsébet, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének vezetője közös sajtótájékoztatót tart 2024. január 9-én. (Képernyőfelvétel: PSZ Facebook-oldala)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Vége van a sztrájktárgyalásoknak, de sokkal okosabbak nem lettünk – mondta Totyik Tamás, a Pedagógus Szakszervezet (PSZ) elnöke azzal kapcsolatban, hogy kedden a két nagy pedagógus szakszervezet leült tárgyalni Maruzsa Zoltán köznevelési államtitkárral. 

A Facebookon közzétett videó tanúsága szerint a szervezetek képviselői azt a tájékoztatást kapták a tárcától a legfontosabb kérdéseikre, hogy majd talán a jövő héten tudnak meg valamit. Totyik Tamás, a PSZ képviseletében elmondta, annyi azért kiderült, hogy a 32,2 százalékos béremelést a múlt évi átlagbértömeghez viszonyítva kell számolni, ami valamelyest kevesebb a korábbi számításokhoz képest. Nagy Erzsébet, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének vezetője ezt problémának nevezte. Annyit még sikerült megtudniuk, hogy márciusban és az év végén is lesz egy korrekció, ez kell ugyanis ahhoz, hogy a pedagógusbérek a diplomás átlagbér 72 százalékára zárkózzanak fel. 

A tájékoztatón elhangzott még, hogy az egyeztetés a jövő héten folytatódik, és a szakszervezetek képviselői hangot adtak azon reményüknek, hogy ekkor már a többi követelésükről is egyeztetnek, azokból ugyanis nem kívánnak engedni. „Megéri kitartani, mert ha nem folytattunk volna az elmúlt két és fél évben tiltakozási akciókat, akkor talán ennyit sem sikerült volna kicsikarni a kormányból” – tette hozzá Totyik Tamás. Mint megírtuk, január 13-án szombaton az Egységes Diákfront más civil csoportokkal közösen tüntetést szervez a Belügyminisztérium elé „Megéri Tüntetni” címmel. Az esemény 15 órakor kezdődik, nagyjából 16 óráig fog tartani.