Pedagógusok mellett demonstrálók kérdezték Novák Katalin államfőt

Pedagógusok mellett demonstrálók kérdezték Novák Katalin államfőt

Novák Katalin államfő és a pedagógusok mellett demonstrálók a Köztársasági Elnöki Hivatal székhelyének, a Sándor-palotának a nyílt napján 2023. május 14-én (Fotó: PDSZ - Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete/Facebook)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Pedagógusok, szülők és diákok a Sándor-palota nyílt napján. Az akciót a Pedagógus Egység szervezte – írta több, a Facebook-oldalára feltett fotós és videós posztjához a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete. A rövid videók szerint a Sándor-palota e hétvégére meghirdetett nyílt napján egy csoport pedagógus, szülő és diák – köztük a dühös slam poetryjével tavaly október 23-án feltűnt Pankotai Lili – a köztársasági elnöknek próbálta azt elmondani, hogy ne írja alá a pedagógusok tervezett státusztörvényét.

Simkó Edit arról beszélt az államfői hivatal kertjébe kiérkező Novák Katalinnak, hogy 2013 óta próbálták elmondani, mi a baj az oktatási rendszerrel. Mint mondta, ennyi bérért senki sem akar már a fiatalok közül tanítani jönni, a tanári kar elöregszik, és kérdés, hogy 10 év múlva ki tanítja majd a gyerekeket. „Munkát keresek, csalódtam az oktatásban, elmegyek egy raktárba rakodni, és azzal többet keresek, mint 55 évesen pedagógusként” – hallatszik az egyik videóban.

Egy másik videóban Novák Katalin arról beszélt: „Egymás sértegetésével nem megyünk semmire. Én idejöttem, megszólítottam önöket, érdeklődéssel meghallgatom, mit gondolnak.” Miután arról esett szó, hogy tárgyalóasztal előtt kellene megbeszélni a pedagógusokkal kapcsolatos ügyeket, az államfő közölte, nem ő felel a kormányért, és azt is megjegyezte, a két fél közül, nem ő az, aki dokumentálja ezt a beszélgetést.