Pénz helyett természetben fizetnék ki a gyöngyöspatai romák kártérítését

Pénz helyett természetben fizetnék ki a gyöngyöspatai romák kártérítését

A gyöngyöspatai Nekcsei Demeter Általános Iskola (Fotó: Takács Kitti/Magyar Hang)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Nem akarja kifizetni az állam azt a 99 millió forintos kártérítést, amelyet hatvan gyöngyöspatai cigánygyerek részére ítélt meg tavaly szeptemberben a Debreceni Ítélőtábla, miután szegregáltan, a nem cigányoktól elkülönítve tanították őket a Nekcsei Demeter Általános Iskolában.

Horváth László, a térség fideszes országgyűlési képviselője mai sajtótájékoztatóján az Atv.hu szerint arról beszélt, egyeztetést kezdeményeznek arról, hogy ne készpénzben, hanem oktatási és képzési lehetőségben „fizesse” ki az önkormányzat az érintett családoknak megítélt kártérítést.

Ennek lényege, hogy jogerősen megítélt összegben kínálnának az érintett gyerekeknek idegen nyelvi és informatikai, továbbá szakképesítést biztosító képzéseket. A „csomagban” beilleszkedést, illetve és traumafeldolgozást segítő foglalkozások is szerepelnek. A többivel együtt ezeket is Gyöngyösön tartanák meg, mert oda könnyű eljutni tömegközlekedéssel – olvasható a Hvg.hu szemléjében.

A tájékoztatót azért csütörtökön tartotta Horváth László, mert a pénzt hivatalosan péntekig, január 17-ig kellene elutalni a családoknak. Ezt azonban a tankerület nem engedheti meg magának – mondta a politikus –, aki többek között azzal érvelt, hogy így nem maradna forrás a tantermek és a vizesblokkok felújítására. A portál emlékeztetett arra, hogy Horváth január elején „a Soros-hálózat pénzszerző akciójának” nevezte az ügyet.

Orbán: Úgy vagyok boldog, ahogy vagyok | Magyar Hang

Évnyitó sajtótájékoztatóján Orbán hatalmas egészségügyi bérfejlesztést ígért, 2050-re pedig lehetséges lesz szerinte a klímasemlegesség. A bűnözőknek egy fillért se fizessünk – adta ki az irányt. Lapunk sajnos nem tudott kérdezni a kormányfőtől.

Az ügyben Orbán Viktor miniszterelnök is megszólalt. Az év elején tartott kormányinfón arról beszélt, hogy igazságtalanul kapnak a gyöngyöspatai romák kártérítést.