Publicus: a többség szerint a közvagyon alapítványokba szervezése helytelen

Publicus: a többség szerint a közvagyon alapítványokba szervezése helytelen

A Mathias Corvinus Collegium (MCC) speciális képzési intézmény bejárata a fõváros I. kerületében, a Somlói út 51-ben (Fotó: MTVA/Bizományosi: Róka László)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A Fidesz azért szervezi ki a közvagyont, hogy egy esetleges választási vereség esetén komoly, az új hatalom számára ellenőrizhetetlen pénz felett rendelkezhessen – így gondolja a többség a Publicus Intézet szerint.

Az intézet a közvagyon alapítványokba szervezéséről készített országos reprezentatív közvélemény-kutatást a Népszava megbízásából. Eszerint a magyarok 62 százaléka hallott róla, hogy a kormány alapítványokba szervezi ki a közvagyont. Mint arról mi is többször írtunk, valóságos második államot épít ki a kormány, amikor különféle tevékenységeket, egyetemeket, állami cégvagyont alapítványokba szervez ki.

A megkérdezettek háromnegyede – köztük a kormánypártokkal szimpatizálók 54 százaléka – inkább nem ért egyet azzal, hogy az állam ezer milliárdos nagyságrendben szervezett ki vagyont magánfenntartású közalapítványokba. Az ellenzékieknek csak 9 százaléka szerint pozitív a döntés.

Sőt, a válaszadók 58 százaléka – és a fideszesek harmada – szerint a kormány azért szervezi ki az állami vagyont, hogy egy esetleges választási vereség után a Fidesz, s ne a hatalomra kerülő ellenzék rendelkezhessen felette. Még Fidesz–KDNP legnagyobb bázisának számító kistelepüléseken élőknek is több mint fele is így vélekedik.

Valamivel kevesebben, 53 százalék – köztük 31 százaléknyi kormánypárti szavazó – véli úgy: a végső cél, hogy az így kiszervezett vagyont tetszőleges áron lehessen eladni Fidesz-közeli cégeknek. Csak 29 százalék hisz benne, hogy a kormány így védené a stratégiai állami vagyont, nehogy az külföldiek kezébe kerüljön.