Rendkívüli parlamenti üléssel indul a hét

Rendkívüli parlamenti üléssel indul a hét

Üresek a kormánypárti padsorok az ellenzék által kezdeményezett rendkívüli parlamenti ülésen 2021. március 17-én

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Az elmúlt időszak forró témáját adó akkumulátorgyárak kérdése lenne a fő témája a hétfői rendkívüli parlamenti ülésnek, de csak akkor tud megvalósulni, ha a kormánypárti képviselők is elmennek. A hírek szerint azonban ez nem fog megtörténni.

Február 20-ára, azaz hétfőn délután négy órára hívta össze Kövér László házelnök az Országgyűlés rendkívüli ülését. Ezt meg kellett tennie, mivel kellő számú ellenzéki képviselő aláírta az erről szóló kezdeményezést. A fő téma az akkumulátorgyártás.

A napirend szerint mindenekelőtt elhangzanak majd a napirend előtti felszólalások, lesznek interpellációk, azonnali kérdések és kérdések, majd ezután kerülhet sorra az LMP határozati javaslata arról, hogy akkumulátorgyárat egy településen csak akkor lehessen létesíteni, ha ahhoz a helyiek egy népszavazáson hozzájárulnak. A zöldpárt indokolása szerint ugyanis az akkumulátorgyárak visszafordíthatatlan károkat okoznak, ha egyszer működésbe lépnek, évtizedeken keresztül szívják el a vizet az aszályok korszakában és emésztik fel az energiát az energiaválság idején. A gyárak elfoglalják a termőföldet, elhasználják a vízkincset, az energiát, de a profitot is kiviszik az országból, csak a szennyezést hagyják itt. Kitérnek arra is, hogy a kormány akkumulátorgyár összeszerelő üzemmé kívánja tenni hazánkat, ugyanakkor „arra nem lehet építeni az ország jövőjét, hogy a kormányzat önként szolgálja ki a nagyvállalatok minden gazdasági érdekét”. Azzal is érvelnek, hogy Magyarországon már jelenleg is működik annyi akkugyár, amennyi képes ellátni az országot elegendő számú akkumulátorral, a debreceni üzem pedig egy év alatt fog annyi akkumulátort gyártani, amivel az összes Magyarországon futó autót le lehetne cserélni elektromos autóra. – Ebből fakadóan ezek a környezetszennyező gyárak nem a hazai igényeket fogják kielégíteni, mert nagyságrendekkel többet termelnek majd, mint amennyi itthon valaha kell. Magyarország a bevételből nem fog részesülni, csak a gyártó cég jut óriási profithoz – írják, kiemelve, hogy Banglades sem lett ruhagyártó-nagyhatalom attól, hogy a világcégek ott gyártatják ruháikat szennyező módon és az alacsony béreket kihasználva. Szerintük attól, hogy kínai vagy dél-koreai cégek Magyarországon gyártatják termékeiket, nem Magyarország, hanem Kína és Dél-Korea lesz nagyhatalom.

A parlamenti ülés azonban csak akkor lesz határozatképes, vagyis csak akkor tudnak egyáltalán vitázni a kérdésről, ha a kormánypárti honatyák is ott leszenek. Márpedig az Alfahír korábbi értesülése szerint a Fidesz és a KDNP képviselői nem mennek el. Ez azt jelentheti, hogy a napirend előtti felszólalások után az ülést be is rekesztik.