Rendőrgyilkosság: Pintér Sándort is meghallgatná az ellenzék

Rendőrgyilkosság: Pintér Sándort is meghallgatná az ellenzék

Rendőrök és mentők az elkövető körül Budapest XI. kerületében, egy Lecke utcai társasház előtt 2023. január 12-én éjjel (MTI/Mátyus Tamás)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Pintér Sándor belügyminiszter és Balogh János országos rendőrfőkapitány parlamenti meghallgatását kezdeményezi az ellenzék a múlt héten történt rendőrgyilkossággal összefüggésben.

Az MSZP-s Harangozó Tamás és a jobbikos Lukács László György – mint az Országgyűlés honvédelmi és rendészeti bizottságának alelnökei – összehívnák a bizottságot, hogy tájékoztatást kaphassanak a múlt csütörtöki újbudai támadásról. Szeretnék megismerni a körülményeket feltáró rendőrségi és belügyminisztériumi vizsgálat eredményeit, ezért a belügyminiszter és az országos rendőrfőkapitány személyes meghallgatását kezdeményezik.

A két ellenzéki politikus szerint a tragédia arra is felhívja a figyelmet, hogy a rendőrök nap mint nap életüket kockáztatják biztonságunk és nyugalmunk érdekében. Éppen ezért azt is indítványozzák, hogy a meghallgatás terjedjen ki a körzeti megbízotti, járőr, pénzkísérő és vonatkísérő szolgálati forma szerint feladatot ellátó rendőrök testpáncéllal és testkamerával való ellátásának vizsgálatára is.

Ahogy arról lapunk is beszámolt: csütörtök éjszaka a rendőrség azért vonult ki a XI. kerületi Lecke utcában lévő társasházhoz, mert egy 35 éves férfi kalapáccsal akart bejutni szomszédja lakásába. A rendőröket akkor támadta meg egy 17 centis pengehosszúságú késsel, amikor megpróbálták megbilincselni. A támadás következtében az egyik rendőr a bal combján, a másik a karján és a mellkasán szenvedett szúrt sérülést. A 29 éves Baumann Pétert szívtájékon érte a szúrás, ő olyan súlyos sérüléseket szenvedett, hogy már nem lehetett megmenteni az életét. A sérült rendőrök – rövid üldözés után – támadójukat a helyszín közelében elfogták, miután az egyik járőr előbb egy figyelmeztető lövést adott le, majd lábon lőtte a férfit. A támadót őrizetbe vették, vasárnap pedig – több hivatalos személy sérelmére elkövetett emberölés bűntettének kísérlete miatt – elrendelték a letartóztatását. Az Igazságügyi Megfigyelő és Elmegyógyító Intézetbe vitték.