Republikon: Egy éves csúcson a bizonytalanok aránya

Republikon: Egy éves csúcson a bizonytalanok aránya

Orbán Viktor miniszterelnök, a Fidesz elnöke győzelmi beszédet mond a Fidesz-KDNP eredményváró rendezvényén, a Bálnában az országgyűlési választás napján, 2022. április 3-án (Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Egyéves csúcson van a bizonytalanok aránya, már háromból egy választónak – 32 százalék – nincs pártja – derül ki a Republikon Intézet legfrissebb felméréséből, amelyet a Telex ismertetett. Ez azt is jelenti, hogy ma többen tartoznak a bizonytalanok táborához, mint ahányan a Fideszre szavaznának.

A biztos pártválasztók között a Fidesz 42 százalékon áll, ez megegyezik az augusztusi adatokkal. Ugyanakkor féléves tendenciát nézve már érezhető a változás, a kormánypártok ugyanis 6 százalékpontot veszítettek. Továbbra is a Demokratikus Koalíció a legerősebb ellenzéki párt, a biztos szavazók között – az előző hónaphoz képest 1 százalékot javítva – 18 százalékon állnak. A Mi Hazánk került mögéjük 10 százalékkal, míg a Momentum némileg veszítve a támogatottságából 8 százalékot tudhat magáénak. Felzárkózott melléjük a Magyar Kétfarkú Kutya Párt is, ők ugyancsak 8 százalékos támogatottsággal bírnak. A biztos szavazók között a többi párt a parlamenti bejutási küszöbön vagy az alatt mozog: az MSZP 5, az LMP 4, a Jobbik 3, a Párbeszéd pedig 2 százalékon áll. A cikk megjegyzi, hogy a Republikon Intézet nem mérte a Vona Gábor által alapított Második Reformkor és a Jakab Péter-féle Nép Pártján népszerűségét, a Medián múlt héten publikált kutatása szerint ugyanakkor az előbbi 2, az utóbbi pedig már 5 százalékon áll a pártválasztók körében.

A teljes népesség körében is ugyanez a sorrend: a Fidesz 29 százalékos, a DK 12 százalékkal a második, a Mi Hazánk 7 százalékkal a harmadik, míg a Momentum és a kutyapárt 6-6 százalékkal a negyedik és az ötödik.