Republikon: stabilizálódott a Fidesz támogatottsága, erősödött a Momentum

Republikon: stabilizálódott a Fidesz támogatottsága, erősödött a Momentum

Orbán Viktor miniszterelnök, a Fidesz elnöke győzelmi beszédet mond a Fidesz-KDNP eredményváró rendezvényén, a Bálnában az országgyűlési választás és gyermekvédelmi népszavazás napján, 2022. április 3-án (Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Stabilizálódott a Fidesz-KDNP támogatottsága márciusban az előző hónapokhoz képest: 34 százalékon állnak a teljes népesség, 47 százalékon pedig a pártválasztók körében – derül ki a Republikon Intézet friss felmérésből, amelyet a Telex ismertetett. Februárban ugyanez az arány 33 százalék, illetve 47 százalék volt. Az ellenzéki pártok közül leginkább a Momentum tudott növekedni.

A Demokratikus Koalíció negyedéve változatlanul 14 százalékon áll a teljes népesség körében, a biztos pártválasztók körében pedig 20 százalékon. A Momentum 2-2 százalékponttal erősödött február óta: a teljes népesség körében 6 százalékon, a biztos pártválasztók körében 8 százalékon áll. Az MSZP és a Párbeszéd is 1-1 százalékpontot veszített támogatottságából: az MSZP 3 százalékon és 5 százalékon, a Párbeszéd 1 százalékon és 2 százalékon áll. A Jobbik változatlanul 2 és 3 százalékon áll a teljes népesség és pártválasztók körében. Az LMP a teljes népességben továbbra is 3 százalékon áll, a pártválasztókon pedig 4-en. A Magyar Kétfarkú Kutyapárt (MKKP) mindkét csoportban 3-3 százalékon áll. A Mi Hazánk 1-1 százalékpontot erősödött: a teljes népesség 6, a pártválasztók 8 százaléka szavazna rájuk.

A bizonytalanok aránya csökkent februárhoz képest, 31-ről 28 százalékra. A megkérdezettek 65 százaléka válaszolta azt, hogy biztosan elmenne szavazni, amennyiben most tartanák a választásokat. 19 százalék mondta azt, hogy valószínűleg elmenne, 6 százalék, hogy valószínűleg nem szavazna, és 4 százalék biztosan nem szavazna.

A választás óta eltelt pontosan egy évet összegezve a Republikon Intézet arra jutott, hogy a válságban megerősödő szélsőjobboldali erők és az újabb kétharmad okozta csalódottság következtében előkerülő protestszavazók és bizonytalanok eddig egyensúlyban tartották a politikai mérleget, ami a következő évben könnyen felborulhat.

A Nézőpont is kalkulált

A fideszes Nézőpont Intézet is kijött egy közvélemény-kutatással hétfőn. Ők múlt heti felmérésükben azt mérték, hogy 51 százalékot szerezne listán a Fidesz–KDNP (tavaly 52-t kapott) a kormánypártok 135 mandátuma 148-ra nőne  a fennálló erőviszonyok mellett, amely a mandátumok közel háromnegyedét (74,4 százalék) jelentené. Úgy számoltak, hogy az általuk a Fideszhez hasonlóan baloldalnak nevezett tavalyi egyesült ellenzék mandátumszáma 57-ről 30-ra csökkenne, mert a főváros azon választókerületeit is elveszítené, ahol 2022 áprilisában még győzni tudott, a 106-ból mindössze 2 fővárosi körzetben maradna többsége. A Mi Hazánk 12 mandátumával megduplázná parlamenti képviselői számát, ezáltal az ő képviselőcsoportjuk lenne a legnagyobb ellenzéki frakció. Az MKKP 8 mandátummal jutna be.