Romániába utazik Novák Katalin

Romániába utazik Novák Katalin

Novák Katalin köztársasági elnök elhalad a katonai díszegység előtt, mielőtt katonai tiszteletadás mellett felvonják Magyarország nemzeti lobogóját 2022. augusztus 20-án (Fotó: MTI/Illyés Tibor)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Klaus Johannis román államfő meghívásának eleget téve jövő hét szerdán Bukarestbe utazik hivatalos látogatásra Novák Katalin – értesült a Magyar Nemzet. A lap információi szerint az elnöki kétoldalú találkozón kívül a magyar köztársasági elnököt fogadja Nicolae Ciuca román miniszterelnök, a szenátus ügyvivő elnöke és a képviselőház elnöke is. Novák Katalin programjának része továbbá, hogy találkozik Kelemen Hunorral, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) elnökével, Románia miniszterelnök-helyettesével, illetve a román kormány többi RMDSZ-es miniszterével is.

A cikk megjegyezi, hogy utoljára tizenkét éve, 2010-ben volt hivatalos elnöki szintű megbeszélés a román fővárosban. A magyar köztársasági elnöknek egyébként a beiktatása óta eltelt négy hónapban már harmadszorra találkozik román kollégájával. Találkoztak ugyanis júniusban a kelet- és közép-európai NATO-tagállamok, az úgynevezett Bukaresti Kilencek bukaresti csúcstalálkozóján, majd a regionális NATO-csúcs után kétoldalú, négyszemközti megbeszélést is folytattak.

Novák Katalin beiktatását követő első külföldi útja Varsóba vezetett, utána május közepén magánlátogatást tett Erdélyben az Erdélyi Református Egyházkerület meghívására.