Rosszul azonosította be a propaganda MZP színesbőrű segítőjét

Rosszul azonosította be a propaganda MZP színesbőrű segítőjét

Balra René Spellman, jobbra Charla Bailey. (Fotók: Twitter és MTI/Illyés Tibor)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A szélsőbaloldali Bernie Sanders egyik kampányfőnök-helyettese is segítette az ellenzék kampányát – erről írt a Magyar Nemzet, mégpedig egy fotó alapján, amelyen valószínűsítik, hogy az általuk megnevezett, egyébként színesbőrű hölgy szerepel. Valójában ugyanakkor nem ő van a képen, hanem egy másik, szintén színesbőrű nő. 

Többrészes cikksorozatot indított a Magyar Nemzet néven megjelenő kormánylap, miután a Magyar Hang podcastjában Márki-Zay Péter arról beszélt, hogy több százmillió forintot kaptak az Egyesült Államokból az általa vezetett Mindenki Magyarországa Mozgalom (MMM) kampányának finanszírozására. A lap nem tünteti fel a szerzőjét, a cikkek alkotója nevének helyén a „munkatársunktól” kitétel szerepel.

A sorozat Soros György és az ellenzéki kampány finanszírozói között igyekszik kapcsolatot találni például azzal, hogy az amerikai forrásokat összegyűjtő Action for Democracy tanácsadótestületének tagja, Kati Marton amerikai-magyar újságíró már szerepelt egyszer közös fényképen Sorossal. „Soros György és fia, valamint Kati Marton vállaltan szoros kapcsolatot ápolnak, amit az alábbi, 2018. márciusi fénykép is bizonyít” – igyekszik igazolni állítását a kormánykiadvány. A fotón a három szereplő egy rendezvényen, még csak nem is egymást mellett üldögél.

A lapnak emellett sikerült elvéteni Márki-Zay Péter egyik kampánytanácsadójának beazonosítását. A cikksorozat bevezetője azzal kecsegtet, hogy „az első részben egyebek közt bemutatjuk, (...) ki lehetett az a kampánytanácsadó, aki az amerikai szélsőbaloldali Sanders csapatából Magyarországra jött”. A cikk egy pontján aztán megtörténik a „leleplezés”. A kormánylap azt írja: „Az MTI (Illyés Tibor) egyik fotója alapján pedig valószínűnek tartjuk, hogy Sanders kampányfőnök-helyettese, René Spellman érkezett Magyarországra. Hogy ki finanszírozta Spellman magyarországi tartózkodását, és hogy ezért nem posztolt-e a nyilvános Instagram-oldalára a korábban Obama elnöknek is dolgozó kampányguru tavaly szeptember végétől idén május elejéig, szintén nyitott kérdés”.

René Spellman valóban egy létező személy, a fotón azonban – mint az egykori kampánystáb több tagjától megtudtuk –, valójában egy Charla Bailey nevű nő szerepel. A két személy között a külső hasonlóság annyi, hogy mindketten afroamerikaiak.

Spellman a demokrata színekben induló Bernie Sanders szenátor egyik helyettes kampányfőnöke volt a férfi amerikai elnökjelölt-jelöltsége idején, de dolgozott ifjúságpolitikai témákban Barack Obama mindkét elnökjelölti kampányában. Annak nincs nyoma, hogy az ellenzék 2022-es kampányában bármilyen szerepe lett volna, sőt szintén a kampánystábból származó információnk szerint nem járt Magyarországon, nem segítette az egyesült ellenzék idei kampányát.

A Partizán nevű videócsatorna a kampány hajrájában meglátogatta az ellenzék kampányközpontját, akkor az összefogás kampányfőnöke, Zaránd Péter megerősítette a csatornának, hogy Bernie Sanders egy másik kampányfőnök-helyettese és egyik field managere segíti az ellenzéket, főleg tanácsadással: elemzéseket és napi, illetve heti jellegű kommunikációs tanácsadást végeznek.

Az MTI fotóján ténylegesen szereplő nő, Charla Bailey egyébként szintén dolgozott Bernie Sanders kampányában, ám lényegesen alacsonyabb poszton, az úgynevezett advancerek vezetője volt. Az advancer az a személy, aki a jelölt kampányában biztosítja, hogy az egyes kampányállomásokon minden flottul működjön, minden a helyén legyen, valamint például hogy megfelelő létszámú érdeklődő várja a politikust az adott településen.