Rusvai Miklós: Aki nem adatja be a második oltást, őszre védtelenné válhat

Rusvai Miklós: Aki nem adatja be a második oltást, őszre védtelenné válhat

Egy fiatal megkapja a német-amerikai fejlesztésű Pfizer-BioNTech koronavírus elleni oltóanyag, a Comirnaty-vakcina első adagját a Fejér Megyei Szent György Egyetemi Oktató Kórházban Székesfehérváron 2021. május 14-én (Fotó: MTI/Vasvári Tamás)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A tartós és magas szintű védettség eléréséhez nem elég egy adag, szükség van a második oltásra is - mondta a virológus az RTL Klub Híradójának. A kérdés annak kapcsán merült fel, hogy a 24.hu kiderítette, több tízezren nem adatták be a második oltást. A portál összesítése szerint kínai vakcinából hétezer, a Szputnyikból 11 ezer, a Pfizerből 12 ezer ember nem kérte, illetve kaphatta meg a második oltását. A legnagyobb fegyelem a Modernánál van, ahol a tervezett kicsivel több mint 146 ezer második dózisból alig hétszázat nem adtak be.

Rusvai Miklós szerint azok, akik nem adatják be a második oltást, őszre védtelenné válhatnak a vírussal szemben. A víruskutató elmondta, hogy három fő csoport van: vannak, akik a megadott időpontban elmennek a második vakcináért, vannak, akik elfogadható ok miatt halasztják (például betegség, vagy utazás esetén), és vannak, akik azt gondolják, hogy már van védettségük az első dózis után is, megkapták az igazolást, és nekik már nem szükséges újabb oltás.

– Szükséges a második dózis is az új típusú vakcinából ahhoz, hogy tartós védettséget érhessenek el – hangsúlyozta a szakember. Ezek ugyan 70-80 százalékos védettséget adnak mintegy három hét után, de ez csak fél évig ad védettséget a súlyos megbetegedéstől vagy halálesettől.

– A hagyományos vakcina esetén egy oltás biztos nem elég a védettséghez – figyelmeztetett.

„Nagyon fontos, hogy beadassuk magunknak a második védőoltást is, az első védőoltás ad némi védettséget, de a két oltáshoz képest csak a védelem körülbelül 30–50 százalékát tudja létrehozni. Ráadásul a védettség ideje egy dózis esetében jóval lerövidül, tehát egy rövidebb és gyengébb védelmet kapunk. Mindenképpen be kell adatni tehát a második védőoltást is” – mondta korábban Szlávik János infektológus, a Dél-pesti Centrumkórház infektológiai osztályának vezetője.