Rusvai Miklós szerint az emberek többségét mRNS vakcinával kellene újraoltani

Rusvai Miklós szerint az emberek többségét mRNS vakcinával kellene újraoltani

Rusvai Miklós virológus (Forrás: Hír TV / Youtube)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Augusztus elsejétől előzetes időpontfoglalással igényelhető lesz a harmadik oltás – jelentette be Orbán Viktor péntek reggeli rádióinterjújában. Rusvai Miklós virológus az ATV-nek elmondta, szerinte elsősorban azoknak érdemes jelentkezni, akiket az év elején immunizáltak, vagy az idősebb, veszélyeztetett korcsoportba tartoznak vagy nincs elengedő ellenanyag a szervezetükben.

– Ez a mai döntés szakmailag nagyon jó, és azt is helyesnek tartom, hogy az oltóorvosok kezébe van adva a döntés, hogy milyen harmadik vakcinát adnak be a páciensnek – tette hozzá a Klubrádió műsorában. Innentől kezdve az oltóorvos szakmai kompetenciáján, egyéni felelősségén és az oltandó személlyel való konzultáción múlik, hogy melyik oltóanyagot használja harmadik oltásként.

Rusvai Miklós úgy látja, hogy ha eltörölnék az oltást megelőző kötelező regisztrációt, akkor azok az emberek, akik életmódjuk, tájékozatlanságuk miatt ezt a lépést nem tudják megtenni, a háziorvosukhoz betérve felvehetnék az oltást. 

– Aki az alapimmunizálásánál Pfizer vakcinát vagy Modernát kapott, és erre nem reagált súlyos reakcióval, mellékhatással a szervezete, az továbbra is kaphat nyugodtan Pfizert vagy Modernát megint. Aki viszont AstraZenecával, Jansennel, Szputynikkal vagy Sinopharmmal lett immunizálva, az ő esetükben célszerű lenne mRNS vakcina alkalmazása – fogalmazott a virológus. 

Ez azt jelentené, hogy az emberek többségének Pfizert vagy Modernát kellene kapnia.