Schmidt Mária és Ungár Péter cégétől vett telken építkezik a mormon egyház

Schmidt Mária és Ungár Péter cégétől vett telken építkezik a mormon egyház

Schmidt Mária a CPAC Magyarország konferencián Budapestben 2023. május 4-én (Fotó: MTI/Máthé Zoltán)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Nem egészen két héttel azután, hogy Novák Katalin köztársasági elnök a mormon vallás központjának számító Salt Lake City-ben járt, és felkereste a mozgalom egyik ősatyjáról elnevezett Brigham Young Egyetemet is, a mormon egyház vezetői bejelentették, hogy megépítik első magyarországi templomukat. Az Utolsó Napi Szentek Jézus Krisztus Egyháza, vagyis a legnagyobb mormon közösség Óbudán, a Testvérhegy és a Csúcshegy közötti Harsánylejtő egy 2,4 hektáros területén húzza fel az 1700 négyzetméteres épületet.

Russell M. Nelson, az egyház elnöke már 2019-ben bejelentette az építkezés tervét, ami nagyban megkönnyítheti a magyar hívők dolgát, nekik ugyanis eddig a németországi Freibergbe kellett utazniuk, ha a templomukban akartak imádkozni. A mormon egyházban a templom az Úr házát jelenti, és így a legszentebb hely a földön, a vasárnapi istentiszteleteket ugyanakkor a gyülekezeti házakban tartják, ezekből Budapesten és vidéken több is van, világszerte pedig közel 30 ezer. 

A mormonok – saját meghatározásuk szerint – visszaállítják azt „az Újszövetségi kereszténységet, amelyet Jézus és apostolai tanítottak: nem protestáns, nem evangélikus, nem katolikus, de nem is ortodox”. A mormonizmus alapító atyja az 1805-ben született amerikai Joseph Smith volt, akinek kamaszként megjelent az Úr és Jézus Krisztus, és feladatául adták, hogy hozza létre az egyetlen igaz egyházat. A később a Utah államba vándorló, és a sivatagban Salt Lake City néven várost alapító közösség Magyarországon 1988-ban kapta meg az egyházi státuszt, itthon valamivel több mint 5000 tagot számlálnak, a világban közel 17 millióan tartoznak az utolsó napok szentjeihez (létezik még néhány jóval kisebb egyház a mormon valláson belül).

Az óbudai templom a Kocsis Sándor út és Boriskafű utca által határolt területen épülhet fel. A földhivatali dokumentumok szerint az egyház a Budapesti Ingatlan Hasznosítási és Fejlesztési Nyrt-től (BIF) vásárolta meg a telket tavaly decemberben. A BIF fő részvényese a Schmidt Mária és két gyermeke, Ungár Anna és Ungár Péter tulajdonában lévő Pió-21 Kft.. Schmidt Mária a Fidesz meghatározó ideológusa, a Terror Háza Múzeum, a XX. Század Intézet és a XXI. Század Intézet főigazgatója; Ungár Péter az LMP társelnöke; Ungár Anna jogász és belsőépítész, aki Orbán Viktor (titkos) nyaralása miatt került az érdeklődés középpontjába: a miniszterelnök augusztusban az ő horvátországi villájában töltött el néhány napot (bár a szabadságról hivatalosan nem tájékoztatták a nyilvánosságot).

A BIF egyébként remekül prosperál, tavaly 5 milliárd, idén pedig közel 9 milliárd forint osztalékot fizetett ki a részvényeseinek. Többségi tulajdonosként a pénz jelentős része Schmidt Máriáék vagyonát gyarapította. Megkerestük az ügyben az érintetteket, a BIF levelünkre reagálva annyit közölt, hogy „az adott ügyletre vonatkozóan az ingatlan-nyilvántartás mint közhiteles nyilvántartás megfelelő adatokat tartalmaz”, minden, ami ezen túl van, az üzleti titoknak minősül.

Az egyház válaszában elismerte az adásvétel tényét, de részleteket ők sem árultak el. Levelükben hangsúlyozták, hogy „Az Utolsó Napi Szentek Jézus Krisztus Egyháza, soha nem részesül semmilyen állami vagy kormányzati forrásból, és ilyet nem is fogad el. Az egyház még a személyi jövedelemadó 1%-os felajánlásának a lehetőségével sem él, bár hivatalosan bejegyzett egyházként abba a körbe tartozik, amely jogosult lenne rá.” Ennek megfelelően a a telek megvásárlását, valamint az ott tervezett templom (szentély) felépítését teljes egészében saját forrásból tervezik megvalósítani.

Kérdéssel fordultunk a Lázár János vezette Építési és Közlekedési Minisztériumhoz is a beruházással kapcsolatban, amint reagálnak, frissítjük a cikket.

További részleteket a Budai Hangban, az október 20-án megjelenő Magyar Hang mellékletében találnak.