Sok egészségügyi szakdolgozó béremelés helyett csak a pótlékok beépítését kapta

Sok egészségügyi szakdolgozó béremelés helyett csak a pótlékok beépítését kapta

A Szent János Kórház felújított és ódon folyosója (Olvasónk felvétele)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Tíz egészségügyi szakdolgozóból öt elégedetlen a béremelés után megkapott összeggel – írja a Népszava a Független Egészségügyi Szakszervezethez (FESZ) érkező jelzések alapján. A kormányzati kommunikációban emlegetett, s márciustól esedékes húsz százalékos többletet ugyanis nem mindenki kapta meg. Sőt előfordul olyan is, hogy az emelés ellenére egyáltalán nem változott valakinek a jövedelme, legfeljebb a korábbi pótlékait béresítették.

A tavaly júliusi 18 százalékos emelés után, idén márciustól átlagosan újabb húsz százalékot kaptak a szakdolgozók. Takács Péter egészségügyért felelős államtitkár február végén arról beszélt: olyan nincs, hogy béremelés nélkül maradjon szakdolgozó. Kiemelte, hogy az alapbért kell átlagosan húsz százalékkal emelni és az alapján még a pótlékokkal kiegészíteni a havi jövedelmet. Akkor azt is mondta: nincs ok attól félni, hogy valakinek csak attól fog emelkedni az alapbére, hogy beépítik a pótlékokat. – Márpedig ez utóbbi sok helyen megtörtént – mondta a Népszavának Soós Adrianna, a szakszervezet vezetője. – A pótlékok bérbe foglalása azonban nem béremelés. Csupán egy technikai módosítás annak érdekében, hogy ne kelljen annyiféle módon számfejteni a juttatásokat. Ez a hiba szisztematikusan előfordul a mostani emeléseknél. Vannak olyan helyek, ahol úgy tekintették, ez a béremelés, vagy annak egy része. A pótlékok beépítése nélkül pedig már nem marad, csak 5-10 százalékos többlet.