Sokkolhatja a kiérkező víz- és csatornaszámla az önkormányzatokat

Sokkolhatja a kiérkező víz- és csatornaszámla az önkormányzatokat

Csapvíz. Képünk csak illusztráció (Fotó: Imani / Unsplash)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Nyolcszoros víz- és csatornaszámláról kapott előzetes tájékoztatást egy kis önkormányzat, ami valósággal sokkolta az érintetteket. Nem is tudják, hirtelenjében hogyan gazdálkodják ki mindezt már a következő hónaptól, pedig kénytelenek lesznek, miután a cégek mellett az általános áremelés érinti az önkormányzatokat is. Mivel számos épületet kezelnek művelődési házaktól óvodákon át orvosi rendelőkig, a probléma kifejezetten súlyos lehet. Akadnak, akik már aggódnak, mások megvárnák az első számlák érkezését.

A G7 szerdán számolt be arról, hogy az évtizednyi rezsicsökkentés után a víziközmű-hálózat katasztrofális állapotban van, a betáplált ivóvíznek átlagosan több mint húsz százaléka elfolyik a csőtörések miatt. Egyes helyeken az ötven százalékot is eléri a veszteség. A G7 szerint a harmincnyolc éves víziközműcég jelenleg a csőd szélén áll, a végső ütést pedig az energiaárak emelkedése jelentette. A kormány így a rezsicsökkentést már csak a lakossági fogyasztók számára tartja fenn januártól, a cégeknek és az önkormányzatoknak, állami intézményeknek így súlyos áremelkedéssel kell szembenézniük. A G7 a cégek terheiről írt elsősorban, miközben az önkormányzatok is hamarosan szembesüljenek kell a drasztikus drágulással. 

– Az eddigi számlák sokszorosával kell nekünk, önkormányzatoknak is számolnunk, minthogy nem lakossági felhasználóként vagyunk számon tartva –fejtette ki megkeresésünkre a Települési Önkormányzatok Országos szövetségének (TÖOSZ) elnöke. Schmidt Jenő hozzátette, egyelőre nincs mivel számolniuk, megvárják az első számlák érkezését. A víznél általában előleg- vagy részszámlák vannak, negyedévente pedig érkezik a végszámla. De február elején már mindenki megkapja majd az első olyan számlát, amelyben az új alapdíjak benne lesznek. Schmidt szerint kijózanítólag fog hatni ez sokak számára.

Tab fideszes polgármestere úgy látja, amikor ezzel szembesül majd a szektor, akkor nagy felzúdulás lesz, a településvezetők kénytelenek lesznek az önkormányzatokért felelős miniszterhez, Navracsics Tiborhoz, illetve a parlamenti képviselőkhöz fordulni kompenzációért. Egy településen egy adott épületet még úgy ahogy ki lehet gazdálkodni, de már egy kisvárosban is akad tíz-tizenkét középület, éves szinten pedig harminc-negyvenmilliókról beszélünk. Minél nagyobb egy település, annál jelentősebb összegről – tette hozzá Schmidt Jenő.

Számítanak kompenzációra? – érdeklődtünk. Schmidt szerint két dolog lehetséges. Az egyik opció, hogy az energiaügyi miniszter kiveszi a jogszabályból a közintézményeket, ezzel magukat is mentesítve valamennyire. Erre ugyanakkor kevés esélyt lát. A másik az, hogy támogatást biztosítanak az önkormányzati szektornak, átlagosan annyit, ami a díjnak talán még az ötven százalékát sem fogja fedezni. A többit meg oldja meg mindenki, ahogy tudja – összegezte Schmidt, hogy mi várható. Hányszoros lehet a szorzó az eddigi vízdíjhoz képest? A nyolcszoros, amit egy kisebb önkormányzat tapasztalt, reális? Schmidt úgy fogalmazott, ennél is súlyosabban érintheti a drágulás a nagyobb településeket.

Mindenképp kigazdálkodják

– A mostani változások értékelésekor fontos megjegyeznünk, hogy az önkormányzatokra és intézményeikre vonatkozó eddigi árak kifejezetten kedvezményesek voltak – mondta el érdeklődésünkre Cser-Palkovics András. Székesfehérvár fideszes polgármestere szerint mindenki számíthatott arra, hogy ezek előbb-utóbb emelkedni fognak, ha fenntartható, valamint fejlődő víziközmű-rendszert és -hálózatot szeretnének.

Cser-Palkovics kifejtette, a fogyasztással arányos díj egységesítése azt jelenti, hogy az önkormányzati fenntartásban működő intézmények esetében a korábbihoz képest 2,2-szeres, míg a gazdasági társaságok esetében 1,8-szoros díjat számít fel a szolgáltató. Mindehhez jön a most bevezetett, az átfolyási átmérő után (víz- és szennyvíz-felhasználás esetében is) fizetendő alapdíj. Jelenleg zajlik a város idei költségvetésének összeállítása, ebben pedig már a megnövekedett díjtételek kifizetésével számolnak. – Bár növekvő terhet ró a városra a „vízdíjak” emelkedése, mindenképpen kigazdálkodjuk. Önkormányzatunk ebben a tekintetben is garantálni fogja a stabil működést valamennyi intézménye és városi tulajdonú közszolgáltató cége esetében is – tette hozzá a polgármester.

A momentumos Soproni Tamás vezette terézvárosi önkormányzat azt válaszolta lapunknak: megkapták az emelésről a tájékoztatást, és valóban jelentős a különbség, de az általunk felvetett nyolcszoros növekedésről nincs szó. A Fővárosi Csatornázási Művektől és a Vízművektől is megérkezett hozzájuk az első elszámoló számla, de az csak öt napot ölel fel, így egyelőre nem tudnak érdemi következtetéseket levonni belőle. A fogyasztást, ahogy eddig, ezután is igyekeznek észszerű keretek között tartani, „hiszen a víz egyre nagyobb kincs”. Hozzátették, hogy bár az önkormányzat mindig tudná a kerület fejlesztésére költeni a különbözetet, de egyelőre úgy néz ki, azt ki fogják tudni gazdálkodni.

Vannak, akik inkább kivárnak

– Az önkormányzatnak várhatóan bruttó 103.070.819 Ft-tal nő a szolgáltatásért fizetendő díj – válaszolta lapunknak az ellenzéki vezetésű XV. kerület polgármestere, Cserdiné Németh Angéla. Az önkormányzati hivatal mellett jelentősen drágulnak a Csokonai Nonprofit Kft., a Palota-Holding Zrt. vagy épp a Dr. Vass László Egészségügyi Intézmény költségei.

Az ellenzéki vezetésű szombathelyi önkormányzat szintén a szolgáltatási díjak jelentős emelkedéséről számolt be nekünk. – A felhasználó általi igénybevétel ellenértéke országosan egységes, azonban fogyasztási helyenként más és más, mert függ a fogyasztási helyek paraméterétől, (pl.: átfolyási átmérőtől). Ez a jogszabályból eredő változás érinti Szombathely Megyei Jogú Város intézményeit, a költségek többszörösére növekedtek. Ahol már megérkeztek a közüzemi számlák azok alapján tervezhető az éves kiadás összege, ahol még nem érkeztek meg, ott egyelőre csak becsülhető a költség, amely önkormányzatunk esetében 45 millió forint, a többségi tulajdonú önkormányzati gazdasági társaságok esetében pedig 120 millió forint – reagált a településvezetés. 

Több polgármestert is megkerestünk még, de inkább óvatosan fogalmaztak, kijelentve: megvárják az első számlák érkezését. Azt viszont, hogy mekkora drágulással számolnak, nem tudták megmondani. Többen ígéretet tettek arra, hogy utánanéznek a számláknak, így annak is, mekkora összegekre lehet a jövőben számítani. Kerületi vezetőket és nagyvárosok polgármestereit is kerestünk, az érintettek szerint viszont nehéz lenne bármit is mondani, amíg nem látják a pontos összegeket.