Státusztörvény: nem hogy nőtt volna, még csökkent is az egyházi iskola pedagógusának fizetése

Státusztörvény: nem hogy nőtt volna, még csökkent is az egyházi iskola pedagógusának fizetése

A pedagógusok melletti tüntetés résztvevői Budapesten, a Hősök terén 2022. október 14-én (Fotó: Albert Enikő/Magyar Hang)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Már csak három napjuk van nyilatkozni a pedagógusoknak a munkáltató felé, hogy elfogadják-e az új jogviszonyt, vagy sem. Ha elfogadják, azzal januártól köznevelési foglalkoztatotti státusszá alakul a munkaviszonyuk. A státusztörvényként elhíresült törvény hatálya kiterjed az egyházi és magániskolákban tanító pedagógusokra is. Ám akadnak olyan egyházi iskolákban alkalmazott pedagógusok, akiknek az új jogviszony elfogadásával csökkenni fog a fizetésük. Lapunkhoz is érkezett ilyen olvasói jelzés. Nagy Erzsébet, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) országos választmányának tagja a Magyar Hangnak elmondta: a naponta hozzá befutó számos panasz között is szép számban vannak az egyházi iskolák pedagógusaitól érkező hívások. Ezek is jellemzően erről szólnak, vagyis arról, hogy a munkáltató nem ajánl számukra a jelenleginél magasabb bért.

Az ügyek szempontjából nem lényegtelen: az alapítványi magániskolák és az egyházak fenntartásában működő iskolák pedagógusainak az új törvényben Pedagógus I. minősítéshez rendelt 440 ezer forintos illetménynél jellemzően eddig is magasabb volt a fizetésük. Leginkább az idősebb generációhoz tartozó pedagógusoké. Ennek oka, hogy a bértáblában szereplő összegnél magasabb illetményt is adhattak nekik az intézmények. Ezzel különösen a magániskolák éltek, de az egyházi fenntartásban működő iskolákban is előfordult, ami kifejezetten vonzó lehetőséget jelentett a pedagógusoknak. Ugyanakkor ez okozott ágazati bérfeszültséget. A pedagógusokra vonatkozó új életpályáról szóló törvény erre a jelenségre is hatással van, mivel a törvény minden köznevelésben dolgozó pedagógust egységes munkajogi szabályozás alá rendel. Ezáltal a bérkülönbségeket eltünteti, de azzal is jár, hogy számos egyházi iskolában számos pedagógusnak nem ajánlottak az új jogállással magasabb fizetést.

Sőt: egy lapunknál jelentkező, katolikus egyházhoz tartozó vidéki középiskola Pedagógus I. besorolású tanárának a fizetése 328 forinttal fog csökkenni. Ezt megrökönyödéssel fogadta. A státusztörvény életbelépéséről szóló tájékoztatás ugyanakkor arra nem ad magyarázatot, hogy mi ennek az oka. Mint olvasónk elmondta: ő – ahogy egyébként az intézmény minden pedagógusa – aláírta a jogviszonyváltásról szóló nyilatkozatot. Ezt azzal indokolta, hogy öt és fél éve van hátra a nyugdíjba vonulásáig. Az ugyanakkor nem derült ki azóta sem, hogy miért csökken 328 forinttal a bére. Elképzelhetőnek tartja, hogy a kerekítés miatt kerül erre sor.

Nagy Erzsébet, a PDSZ országos választmányának tagja lapunknak elmondta: továbbra is jelentős számban érkeznek hozzá a pedagógusok panaszai, tanácsot kérő telefonhívásai, e-mailjei. Ezek között szép számban vannak az egyházi iskolákban foglalkoztatott kollégák jelzései is. Az ilyen panaszokkal jelentkezők arról számolnak be, hogy nem emelkedik a fizetésük.

Nagy Erzsébet azt tanácsolta a nála jelentkezőknek, hogy kezdeményezzenek béralkut a munkáltatóval. – A státusztörvényben ugyanis szerepelnek különböző szempontok. A bérben meg kellene jelennie, hogy mennyi szakmai gyakorlata volt, hány diplomája van, hány tantárgyat tanít, milyen elismerései vannak. Ha valaki sok ilyen feltételnek megfelel, akkor követelje, hogy neki ennek megfelelő várható illetményt ajánljanak fel – mutatott rá. Ám úgy gondolja, nem kizárt, hogy ezt a munkáltató esetleg azzal háríthatja el, hogy nem tudni még, milyen kondíciói lesznek a fenntartónak januárban. A következő hónapok ugyanis egy átmeneti időszakot jelentenek.

Szavai szerint a pedagógusoknak kiküldött tájékoztatókban kevés az egyéni szempontok alapján megajánlott bér, az ilyen tájékoztatókból van kevesebb. Az egyházi intézményekben tanító pedagógusoknak küldött tájékoztatókban jellemzően a jelenlegi keresetük szerepel, mivel az eleve magasabb, mint a besorolásának megfelelő bérfokozat alsó határa. Nagy Erzsébet elmondta továbbá az eddigi osztályfőnöki vagy munkaközösségi vezetői pótlék az új törvény értelmében megbízási díjjá változik. Ennek alapja pedig a gyakornoki illetmény lesz, ezt másként számítják majd.

A pedagógusok új életpályájáról szóló törvény egyes rendelkezései már hatályba léptek, ezért kell nyilatkozniuk arról, hogy elfogadják-e az új státuszt és az ehhez ajánlott illetményt. Ennek értelmében a pedagógusok jogviszonya 2024. január 1-jétől alakul át köznevelési foglalkoztatotti jogviszonnyá. Ennek elfogadásáról vagy elutasításáról szeptember 29-ig kell nyilatkozniuk. Az ezt el nem fogadó pedagógusok munkaviszonya november 30-ával megszűnik, és a ledolgozott évek alapján végkielégítés illeti meg az elutasító pedagógusokat.